Elruccanunk Egerbe
2017. november 03. írta: ÚtonÚtfélen

Elruccanunk Egerbe

Nem tudod, hogy mit nézz meg, merre indulj, hol ebédelj, hol kóstolj finom borokat, hol kapcsolódj ki, ha Egerbe érkezel? Másfél vagy két napod van, hogy némi benyomást szerezz arról, hogy milyen lehet egri hősnek lenni? Gyertek, megmutatom a kedvenc, kipróbált helyeimet.

img_20171025_160729.jpg

Egri Vár

Az Egri Vár rekonstrukciója igen jól sikerült, igaz a munkálatok és a feltárások még folyamatban vannak, de higgyétek el nagyon szép élményt ad már maga a várséta is. A Kálvária domb, a kazamatarendszer, a vármúzeum teljes időutazás a történelem szerelmeseinek. Tel.: +36-36-312-744 http://www.egrivar.hu/latogatoknak/nyitvatartas

img_20170818_102041.jpg

 Várfalsétány

Egyszerűen fantasztikus. Az egyik legjobb turisztikai attrakció az elmúlt években, hogy a várt körülölelő sétányt felújították, látogathatóvá tették. A tanösvény jellegű, parkosított, romantikus sétány egyben informatív is. Még nem találkoztam fiatallal, gyerekkel vagy örök fiatallal, aki ne élvezte volna a vár körüli sétát.

img_20170628_113457.jpg

 Egri Pasa Sátor

Egy újabb bummm. A Várfalsétányról leérve belebotlunk a török hangulatú kávézóba. Egy autentikus környezet, ami eredeti török szőttesből készült, és hűen tükrözi az ottomán stílusú teázók és kávézók hangulatát. Itt jó török kávét vagy teát ihattok, bekuckózhattok, baklavát ehettek. Tel.: +36 36-363-806 +36 30-958-5801, https://www.facebook.com/egripasasatra/ www.egripasasatra.com

egri_pasa_satra.jpg

Kopcsik Marcipánia és Harangöntő-ház

Kopcsik Lajos nemzetközileg is elismert, Oscar-díjas és Guinness rekorder mestercukrász édes remekműveit nézhetjük meg. Egy hely, ami a marcipán rajongók kedvence lesz. Tel: 36-412-626 kopcsikmarcipania@evatzrt.hu, www.kopcsikmarcipania.hu

 A Valida Szultána – A török fürdő romjai

Evlia Cselebi török világutazó Egerről szóló leírásában 1664-ben említést tesz a fürdőkről. A Tinódi Sebestyén tér 1. szám alatt az egykori hammam, a Valide Szultána (a szultán anyja) fürdője feltárt maradványai láthatók. Érdekes tanulmány a hely, hisz nagyszerűen tükrözi az egykori fürdőkultúra jelentőségét. Tel.: +3636310884

img_20170914_153215_1.jpg

 Fazola kapu

A Kossuth utca a városnak mindig központi helyszíne volt, itt volt már a középkorban is a főút, amit a feltárt fából készült útpallók is bizonyítanak. A Megyeháza épületénél találjuk Fazola Henrik kovácsoltvas kapuit az udvarban. Érdemes megnézni, hisz nagyon szép az egri vármegyeháza szőlőfürtös és címeres, rácsos kovácsoltvas kapuja.

img_20170628_130918.jpg

 Egri Bazilika

Az egész város maga a történelem. Itt nincs olyan utca, vagy kő ami ne arról mesélne, hogy őseink, egykori hőseink is ugyan olyan féltő szeretettel óvták a várost, mint ma mi, a város lakói. A város természeti környezete, hangulata már Szent István királyt is magával ragadta. Persze stratégiai szempontból sem volt mindegy, hogy hol épít új templomot, hol hoz létre egyházi központot a nagy a király. A mai bazilika területén is templom állt, a város egyik legmagasabb pontján épült, és építészetileg is remekmű, ami Hild József és az olasz Marco Casagrande olasz szobrász érdeme.

img_20170630_101107.jpg

 Eszterházy Károly Egyetem – A Varázstorony panoráma terasza

Gróf Eszterházy Károly, egri püspök álma volt, hogy Egerben egyetem működjön. A 18. században épült impozáns, késő barokk palota ma teljes mértékben ennek az elképzelésnek tesz eleget, és várja a városba érkező tanulni és felfedezni vágyó diákokat és utazókat. A méltóságteljes épület személyes kedvencem, ide jártam főiskolára, itt lettem felnőtt, és itt lettem szerelmes a városba. https://www.varazstorony.hu/  

wp_20160815_14_56_27_pro.jpg

Egri Road Beatles Múzeum

A kultúrtúra után én mindig a Beatles Múzeumban zárok, jó zenék, új infók az együttes életéről, egy klassz interaktív hely, ahol mindenki jól fogja érezni magát. Belépek, és elvarázsol, egy csipetnyi Beatles életérzés. Ráadásuk Közép-Európa egyetlen Beatles gyűjteményét itt találhatjuk.

img_20171015_112501.jpg

 Gasztro hősnek lenni Egerben

Eger városa egy kimeríthetetlen élménytárház. Ide nem elég egyszer eljönni. De ha már itt vagyunk, akkor együnk egy jót. Ha egy vagány ebédre vágytok, a Macok, a Brum-Brum, a Bár Itália, vagy a Trifla lesz a ti helyetek. Ha igazán egri, tradicionális helyekre ülnétek be, akkor a Hotel Senátor-ház, a Főtér Cafe Restaurant, a HBH Bajor Sörház lesz a kedvencetek. S ha csak rohantok, és egy gyors streetfood kell, akkor a Korzó Street Food, a Corner2 és Zuzmo kitűnő választás lesz.

img_20170903_212949.jpg

 Borlovaggá lenni Egerben

Inkább a belvárosban maradnátok? Akkor a legjobb választás a Gál Tibor Pincészet és Fúzió Borbár. Ha pedig a Szépasszony völgybe vágytok, akkor a Kedves Wine Bistro & Shop, a Demeter Pincészet vagy a Juhász Pincészet boraira voksolok. 

20170604_220803-collage.jpg

Dolce Vita Egerben?

Igen, mert Eger egy mini Olaszország, ahol ha elengedjük magunkat, és átadjuk a képzeleteink feletti irányítást a városnak, akkor olyan, mintha Olaszországban lennénk. Itt minden út a Dobó térre vezet, minden utca egy étteremhez, borozóhoz, cukrászdába, vagy kávézóba irányít. Ha finomat, édeset és egészségeset, vagy akár minden menteset szeretnétek enni, akkor ajánlom a Nyam-Nyam, vagy a Marján vagy G&D Kézműves cukrászdákat vagy az Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpont kávézóját.

img_20170607_155228.jpg

 Forrás és Fotók: Úton-Útfélen - https://www.instagram.com/utonesutfelen.blog.hu/ és itthoneszakmagyarorszagon.blog.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://utonesutfelen.blog.hu/api/trackback/id/tr413155978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása