Te is lehetsz szuperhős!
2018. január 09. írta: ÚtonÚtfélen

Te is lehetsz szuperhős!

Elsősegély újra gombolva. Egy kiugró téma, de azt gondolom, hogy érdemes róla tudni, főleg azért mert a hétköznapokban és utazásaink során is sajnos előfordulhat, hogy elsősegélyben kell részesítenünk másokat. És ha már úgy is annyit ülünk a telefon felett úton és útfélen és vagyunk online, akkor talán akár életet is menthetünk, amíg a mentőszolgálat a helyszínre nem ér. 2017 végén elindult a Szív City elnevezésű, életmentést segítő mobilalkalmazás az Országos Mentőszolgálatnál (OMSZ). Egy applikáció, amely letölthető androidos és IOS-rendszeren egyaránt, ami segítségével önkéntes segítőkké válhatunk itthon, Magyarországon.

kepkivagas_9.PNG

A Szív City megálmodója két fiatal orvos, Fejes Marianna és Bessenyei Dávid, akik Angliában láttak egy érdekes megoldást a mielőbbi újraélesztés megszervezésére. A Szív City alkalmazás lényege, hogy ha valaki rosszul lesz az utcán, a mentők riasztása után az eset ötszáz méteres körzetében tartózkodó felhasználóknak is értesítést küld. Az oda érkező laikus életmentők így elkezdhetik az újraélesztést a mentők kiérkezéséig.

kepkivagas_2_3.PNG

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár a 2017 novemberi sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a kezdeményezés szép példája a civil és az állami szféra együttműködésének. Évente több ezren lesznek rosszul az utcán hirtelen keringésleállás miatt, és a túlélés esélyét nagyban növeli, ha valaki a mentők kiérkezéséig el tudja kezdeni az újraélesztést. Kiemelte, az alkalmazás egyedülálló Európában, és reméli, hogy ezzel példát tudunk nyújtani a többi ország számára.

kepkivagas_3_4.PNG

Nagy Ferenc, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szakmai vezetője elmondta, amint a regisztrált felhasználó megkapja a mentőktől a riasztást, az "indulok" gombra kattintva térképes segítséget kap a konkrét helyszín megtalálásához. Hozzátette: egy hirtelen szívleállás túlélési esélye azonnali segítség nélkül tíz százalék alatti, de ha valaki megkezdi az újraélesztést a szakszerű segítség megérkezéséig, akkor a túlélés aránya négyszer-ötször magasabb.

22279783_1734106969935609_7670698502670854603_n-e1507625694528.png

A Szív City app nem helyettesíti az Országos Mentőszolgálat tevékenységét, hanem kiegészíti azt. A honlapon minden információt és feltételt megtaláltok a Szív City projektről és a Szív City appról.

forrás és képek: MTI és a www.szivcity.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://utonesutfelen.blog.hu/api/trackback/id/tr3813561909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása