12 kevésbé ismert ok, amiért Egert látnod kell!
2017. szeptember 14. írta: ÚtonÚtfélen

12 kevésbé ismert ok, amiért Egert látnod kell!

Minden út Egerbe vezet!

A város, ami rabul ejt ódon utcáival, macskaköves tereivel, csobogó patakjával, történelmi belvárosával, az egykori egri vitézek büszke emlékével, az egri nők harcos habitusával, rejtett és épített örökségével. Itt minden egyes kő a múltról mesél.

img_20170528_151217.jpg

Minden út a Dobó térre vezet

Ahogy minden út Rómába vezet, úgy Egerben minden kis utca a Dobó térre vezet. Nem véletlen a város térrendezésében ez a momentum. Egykori neves püspökei és érsekei az itáliai kapcsolatoknak köszönhetően követték a mesterek tanácsát a városrendezés és díszítés során. Egy emelet magasságban az erkélyek, kapuzáró kövek, egykori céhtáblák árulkodnak a város gazdag kulturális, kereskedelmi és ipari életéről is.

kepkivagas_5.PNG

Eszterházy Károly Egyetem – A Varázstorony panoráma terasza

Gróf Eszterházy Károly, egri püspök álma volt, hogy Egerben egyetem működjön. A 18. században épült impozáns, késő barokk palota ma teljes mértékben ennek az elképzelésnek tesz eleget, és várja a városba érkező tanulni és felfedezni vágyó diákokat és utazókat. A méltóságteljes épületen a barokk és copf stílus dominál. 314 lépcsőjét megmászva csodálatos városkép és fantasztikus panoráma tárul a szemünk elé.

kepkivagas_2_2.PNG

Erzsébet udvar

Egy rejtett hely, amely rabul ejt. Egy udvar, ami árkádos, boltíves belső udvarával, épületeivel, zöld és virágos udvarával messzi múltba repít vissza. Dér Béláné Farkas Erzsébet építész nyitotta meg a látogatók előtt az udvart, mely játszóterével, a műemléki házak között igazi pihenő sziget a város közepén. A hétköznapok gondjait a Minorita templom előbukkanó tornyai és a halászó sas csorgó díszkútjának látványa felejteti el az erre járókkal.

kepkivagas_3_2.PNG

Buttler-ház

A Dobó térről, az Eger patak mentén sétálva, különös házasságok színhelyére érkezhet a látogató. Mikszáth Kálmán 1900-ban írt híres regénye, a Különös Házasság főhőse a nevét, a ház tulajdonosáról, a Buttler családról kapta. A ház története olyan kalandos, mint maga a regény. Buttler János 19 évesen feleségül vette gróf Dőry Katalint. Később a kassai szentszék ágytól és asztaltól elválasztotta őket, azonban a válást nem mondták ki egyértelműen.

Dr. Agyagási Dezső Gyógypark

A Török fürdő mellett található, Szent József forrás friss vizét kínáló park sokak kedvelt helye, rendkívül egészséges ivóvize és természeti adottságai miatt. A gránitból készült sétautak, tavak, csobogók, szobrok, virágok, fák között sétálva könnyen elképzelhetjük, hogy valamikor a mai ivókút helyén állt az Erzsébet-fürdő, és a szomszédságában, a meleg vizű forráshoz jártak mosni az asszonyok - ennek emlékét a park egy szobra is őrzi.

img_0399.JPG

Török fürdő

A Török medence még 1610 és 1617 között a török hódoltság alatti időben épült, így ez a medencetér legrégebbi része. A 200 000 darab aranyozott mozaikkal burkolt fürdőben nemcsak az eredeti török stílusú medencék (ilidzsa), de a török fürdőzést idéző hamam (masszázs, gőz, leöntő fürdő) is megtalálható.

termalfurdo_eger_torokfurdo_1.jpg

Érsekkert

Az Érsekkert területén a 13. században még természetes erdőrész volt. Eszterházy Károly püspök kérésére kerítették le, amely hosszú időn át érseki vadászterületként funkcionált. Az egykori kerítés faragott kapui ma is állnak a park körül. Ma az itt található 300 éves platán fák között sétálva, az év minden szakaszában gyönyörködhetünk a természet változó szépségében. A kert közepén található szökőkút, az egykori Bárány uszodát díszítette, míg az érsekkerti tó körüli park rész tökéletessé teszi a pihenést.

img_0498.JPG

Végvári vitézek tere

Az egri vár védőinek emléket állító szoborcsoport, ma már a róla elnevezett téren hirdeti az egykori vitézek bátorságát. A korábbi Szúnyogköz helyén, a város rehabilitációja során létrehozott új közösségi tér üde színfoltja lett a városnak. Egy finom gofri, vagy az itt futó kerékpárút biztosan meghozza a kedvünket, egy jó baráti beszélgetéshez.

img_20170914_152740.jpg

Valide Szultána Hamamja

Evlia Cselebi török világutazó Egerről szóló leírásában 1664-ben említést tesz a fürdőkről. A Tinódi Sebestyén tér 1. szám alatt az egykori hammam, a Valide Szultána (a szultán anyja) fürdője feltárt maradványai láthatók. Szemere Bertalan (1812-1869) így írt a török fürdők kultúrájáról: „…E pihenő lomhálkodás, e bágyadozó fekvés, e fáradság s megújulás együtt, a röstségnek e gyönyöre, ez érzése a lankadásnak, mely múlik, és közelgése az erőnek, mely visszatér, ez valami kimondhatlanul kellemes érzés, s a török ha valahol, itt adja át magát, kávészörpölés, dohányillat és serbet-iddogálás közt, amaz érzéki boldogságnak, mi nem egyéb, mint boldog merengés a puha nyugalom álom-ölében."

img_20170914_153215.jpg

Szent Mihály görögkeleti szerb templom

A hóstyai házak az 1700-s évek második feléből, tökéletesen tükrözik Eger egykori hétköznapi életét. A városba betelepült szerb lakosság itt hagyta élete lenyomatát, megannyi barokk elem fedezhető fel a házak díszítéseiben, s főleg a borkereskedéssel foglalkozó tehetős szerb családok az egykori szerb templomnak is jó gazdái voltak. Itt található Vitkovics Mihály szerb költő szülőháza, és a megtett séta és templomlátogatás után valami megmagyarázhatatlan nyugalmi állapot veszi kezdetét a lélekben.

img_20170627_094253.jpg

Egri Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpont

Az Érseki palota 1740-től az egri érsek rezidenciája. Ebben az épületben nyílt meg 2016-ban az Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpont, ahol különlegesen szép, autentikus környezetben ismerhető meg az egri érsekek világa, díszudvarában pedig Szent Erzsébet és Szent István király tekintete őrzi az ide látogatókat.

img_20170614_174601.jpg

Bor, mámor, Eger

A város felfedezését követően úgy illik, hogy az ide érkező látogató megkóstolja a város büszkeségeit, a hungarikum Egri Bikavért, vagy az igen kellemes ízvilágú Egri Csillagot. Az Almagyar Érseki Szőlőbirtokon járva, mintha egy provanszi tájra érkeznénk, fantasztikus az Eged-hegy lábánál elterülő szőlő ültetvények látványa egy pohár bor és a Kedves társaságában. Ha saját emléket is szeretnénk készíteni akkor mindenképpen el kell látogatni a Gál Tibor Pincészet – Fúzióba, ahol saját bikavért készíthetünk, habitusunknak megfelelőt.

img_20170617_205715.jpg

forrás: Badacsonyiné Bohus Gabriella idegenvezető. Riporter, cikk készítője, és fotók: Dankó Zsuzsanna  és termalfurdo.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://utonesutfelen.blog.hu/api/trackback/id/tr6512828604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása