Az európai "Amazonas", a hely, ami rabul ejt
2017. augusztus 01. írta: ÚtonÚtfélen

Az európai "Amazonas", a hely, ami rabul ejt

Folyami kincsek nyomában a Mura-Dráva-Duna ölelésében

A hely, amit őseink sem tudtak bevenni, a hely, amely őrzi a Föld üdeségét, a hely, amit ha végigjársz, hinni fogsz a csodákban. A hely, amely Európa közepén, egyedülálló módon be nem enged, de sejteti, hogy van még remény, a tiszta jövőért. A Mura-Dráva-Duna UNESCO bioszféra-rezervátum a kevésbé szabályozott folyószakaszaival, és sokszínű élővilágával bevési nevét minden utazó emlékezetébe.

Hazánk hat bioszféra-rezervátummal büszkélkedhet, az Aggteleki, a Fertő-tavi, a Hortobágyi, a Kiskunsági, a Pilisi és a Mura-Dráva-Duna UNESCO bioszféra-rezervátum. A Mura-Dráva-Duna folyószakasz mellékén található „zöld öv”, Magyarország vizeinek és vizes élőhelyeinek páratlan gazdagságát mutatja. Az Ausztrián, Szlovénián, Horvátországon, Magyarországon átfolyó Dráva, a Mura alsó szakasza, valamint a Dráva torkolat feletti Duna öt ország több mint 1 millió hektáros, természeti és kulturális szempontból különösen fontos területét fogja közre.

kopacki-rit-mario-romulicc9be.jpg

Egy rezervátum, amely bámulatosan sokszínű, és ami a maga összevisszaságában, rendezetlenségével védi, őrzi ritka kincseit. Természetes élőhelyeknek nyújt otthont, vannak itt ártéri erdők, szigetek, kavics- és homokzátonyok, mellékágak és holtágak. Európa legnépesebb rétisas populációja, és számos veszélyeztetett faj szerzett itt otthont magának. Élnek itt kis csérnék, fekete gólyák, hódok, vidrák és a kihalás szélén álló halfaj, a sima tok. Évente legalább 250 ezer vonuló vízimadár pihen és táplálkozik a folyópartokon.

muradr_vaduna2.jpg

A “3 folyó” kerékpártúra útvonal és az Eurovelo, Duna menti kerékpártúra útvonal dél-dunántúli szakaszának fontos állomása ez a rezervátum. Mohácsnál kapcsolódik az EuroVelo® vonalhoz. Murakeresztúrtól pedig a nyugati határszakasz folytatásaként, az Ausztriából induló "3 folyó" kerékpáros túraútvonal részét képzi.

gab_2924_guriga_0.jpg

Murakeresztúr-Kollátszegi Kavicsbányató

A kerékpárúton elindulva, érdemes néhány települést útba ejteni. Régi kavicskitermelés következményeként, Murakeresztúr határában tavak jöttek létre. Itt kristálytiszta vizet, és gazdag halállományt találunk. Feketesügér-rajok, pontyok és amurok kedvelt vizei. Kempingezésre van lehetőség, de a leírások alapján előzetes egyeztetésre van szükség. A legfontosabb, hogy az államhatár nem követi a folyó vonalát. Igyekezzünk határon belül maradni.

15.jpg

Inkey kápolna - Nagykanizsa

Murakeresztúron járva, érdemes betérni Nagykanizsára. Itt található az Inkey kápolna, ami 1768-ban épült, négykaréjos alaprajzú centrális barokk műemlék kápolna. Inkey Boldizsár, és családjának, kupolaboltozatos kápolnájának tetején kicsiny, nyolcszögletű torony található. Falát lapos pilaszterek tagolják, egyszerű, korábban kovácsoltvas ráccsal zárt bejárata fölött ovális ablakkal, felül háromszögletű timpanonnal. Padlója alatt van a családi kripta.

001586896_nagykanizsa_2_jpg_jpg_orig.jpg

Romlott-vár - Nagykanizsa

Nagykanizsáról kiérve, a várostól 3 km-re találhatjuk a Romlott-várként emlegetett erősséget. A helyi nyelvek szerint Zrínyi vára volt, de sokan úgy vélik, hogy a kanizsai pasa kéjlakául szolgált. A várat azonban Botszentgyörgy várának hívták, és egy kis családi vár volt. Feltárása az 1980-as évben történt meg. Az egykori nagykanizsai várról viszont csak némi írásos emlék, és a 2013-ban feltárt némi facölöp tanúskodik. A 18. századi kanizsai vár kiemelkedő szerepet töltött be a törökök elleni küzdelemben. Az erőd több darabja megtalálható egy nemrég elbontott üveggyár helyén is, de ezeket még nem tárták fel a régészek.

000508863_1_gif_jpg_orig.jpg

Barcs és környéke

Utunkat folytatva, Barcs és környékére érkezünk. A térség turisztikai vonzerejét elsősorban a Dráva és a folyó mentén elhelyezkedő természeti környezet adja. A Dráva mivel határfolyó, és többször átlépi a határvonalat, ezért a horgászatot külön rendelkezések szabályozzák. A Barcson található drávai hajókikötő viszont felejthetetlen élménnyel engedi útjára azokat, akik a Drávatours Utazási Iroda szervezésében rendszeresen, igény szerint induló sétahajózáson részt vesz.

img_1.jpg

A somogytarnócai Széchenyi-kastély

Egy romantikus stílusú, hellén-reneszánsz stílusjegyek őrző épületről van szó, amelyet Wéber Antal tervezett a Széchényi család megrendelésére 1872 körül. Az óriási rezidencia érdekessége, hogy a kocsiáthajtó az útra merőlegesen álló rövidebb homlokzathoz kapcsolódik. Az egyemeletes épületet egyébként kisebb-nagyobb léptékű rizalitok „mozgatják” meg, és a szép sorba elhelyezett egyenes záródású ablakok teszik látványossá. Ma lezárt területen található, nem látogatható. Bemenni tilos, élet- és balesetveszélyes. A kastély belsejéről egy korabeli leírás alapján alkothatunk fogalmat. Eszerint a berendezés nagyon értékes volt, sok régi festmény és bútor, remek bronzok, Alt-Wien, biscuit és meisseni porcelánok, számtalan régi angol metszet és egy gyönyörű angol óra, melyet gróf Széchenyi István ajándékozott gróf Széchényi Pálnénak.

106104080.jpg

Mohácsi Nemzeti Emlékhely

Érdemes betérni, az 1526. augusztus 29-i mohácsi csata helyszínére, a Mohácsi Történelmi Emlékhelyre. A park területén 1700 katona végső nyughelyét találjuk. A tömegsírok között II. Lajos király, Szulejmán szultán, Tomori Pál, Kanizsai Dorottya, és sok-sok névtelen vitéz fából kifaragott szobrait láthatjuk. Mozgalmas hely, ami nem hagyja nyugodni a látogatót. A számos fegyvereket, lovakat megidéző sírjelek látványa, szinte élővé teszik az egykori ütközetet. Találunk itt egy kis lélekharangot, amelynek hangja tovább fokozza a sírkert lévő misztikus hangulatot.

20080619hadiemlek48.jpg

Dunaszekcsői Löszfal Természetvédelmi Terület

Ahol a Baranyai-dombság magas parttal éri el a Dunát, ott érezhetjük, hogy szinte nem is hazai tájon járunk. A triász kori anizuszi mészkőn pliocén és pleisztocén korú lösz és löszszerű üledékréteg rakódott le. Ez a lösz fal meredeken szakad bele a Dunába, mely folyamatosan bontja-mossa a partoldalt. A területen számtalan ember által kivájt löszmélyutat, mesterséges tereplépcsőket találunk. A Várhegy bővelkedik kultúrtörténeti emlékekben is. Az első emberi jelenlét nyomai a kora bronzkorból valók (Péceli kultúra – i.e. 2100-1900). A vaskorban az illír és kelta népek telepedtek meg, utóbbi elterjesztette a korongolást a fazekasságban. Majd életek itt kelták és pannonok, majd a rómaiak. A Várhegyen Lugio néven létesítetek erődöt. Az eddigi ásatások során a római korból került elő a legtöbb lelet. A feltárások során előkerült egy Marcus Aurelius szobor, sírkövek, téglák, használati tárgyak, pénzek. Különleges értéket képvisel a környéken egyedül itt megtalálható kis kiterjedésű löszgyep-társulás.

59643247.jpg

Egyedülálló környezet, üde zöld tájak, ezernyi növény és állatfaj. Nem csoda, ha kedvelt élőhelye volt ez az embernek is a bronzkor óta. Fantasztikus példája annak, hogy élhet együtt ember és a természet békében és összhangban.

A bejegyzés trackback címe:

https://utonesutfelen.blog.hu/api/trackback/id/tr712708376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása