Montenegro, a földi paradicsom
2017. július 28. írta: ÚtonÚtfélen

Montenegro, a földi paradicsom

Ejts ki hangosan, ízlelgesd a nevét, Montenegro, és meglátod, olyan mintha varázslat hatása alá kerülné, ősi misztikum, amit eddig nagyon kevesen fejtettek meg. A hely, ahol magasságok és mélységek, fény és sötét, tenger moraj és hegyek búgó hangja vár. A hely, amit az ember még alig ismer. Évszázadok titkait őrző emlékek világa ez. Legek országa, kalandra fel!

Biogradska Gora Nemzeti Park

Utunk első állomása, Montenegro legkisebb Nemzeti Parkja. A legkisebb, mégis igazi kánaán. 500 éves fák, 26 növényi ökoszisztéma, gazdag állatvilág, 150 madárfaj és 350 rovarfaj él itt együtt. Az Európában található őserdők birodalma, emiatt megmagyarázhatatlanul friss levegő, és élénkzöld környezet fogadja a látogatókat. A Biogradi-tó és az egész park kinézetét, különleges formáit, a hosszú évek során előre haladó gleccsermozgások alakították ki. Így az extrém sportok szerelmesei meredek szurdokokkal, folyóvölgyekkel és hegycsúcsokkal találkozhatnak. Raftingra fel!

maxresdefault.jpg

Cetinje

Az ókeresztény kortól, a XXI. századi Cetinje számos kulturális épített örökséget gyűjtött be magának. Az egykori főváros, még ma is fontos stratégiai központnak számít, ha azt vesszük alapul, hogy a XV. századi, kontinentális építészeti stílusban épített elegáns palotákat átalakították múzeumokká, akadémiákká és igazgatási épületekké. Igazi egyházi, vallási központ. A montenegrói uralkodók mind itt, a Szent Péter kolostorban temetkeztek. A kolostor múzeumának termei eszmei értéket hordozó, és a történelem emlékeit őrző kincsekkel vannak tele. A város egyik mégis legérdekesebb történelmi és vallási emléke, a XV. századi Vlaska-templom, amelynek a kerítése, török puskák csöveiből készült. Viszont ha csendre vágyunk, szeretnénk megpihenni, akkor el kell látogatni a Cetinje Kolostorba, amely minden ókeresztény korból származó emlékével halk imára hív.

113292358.jpg

Lovcen Nemzeti Park

Sokak kedvence lesz a Lovćen Nemzeti Park, és Lovćen hegység, a maga 1749 méter magasságával. Ez a hegy ihlette Montenegró nevét és a nemzeti büszkeség szimbóluma is egyben. Két óriási gránit csúcsa, büszkén emelkedik az ország felé, mint két őrző, figyeli, és védi az itt élőket. A hegy tetejéről remek kilátás nyílik a környező hegyekre, a Kotori-öböl gyönyörű panorámája láttán biztos tátva marad a szánk. Különlegességét a történelem folyamán, számos módon kihasználták. Többek között osztrák stratégiai utak vezettek a hegy tetejére, és a térség legtöbb nemzeti, építészeti emlékét őriz. Több mint tíz templom díszíti a lovceni tájat, és itt található Montenegró legnagyszerűbb költőjének, és vezetőjének, Petar Petrović Njegoš mauzóleuma. A mauzóleum leglenyűgözőbb része a kápolna, a maga 9 méteres magasságával és boltívével, melyet 200.000 aranyozott csempe borít. A díszkoporsó a hagyományos montenegrói sírokra emlékeztet, melyet egy állami jelkép, egy kőbe faragott kereszt díszít.

national_park_lovcen.jpg

Ostrog-kolostor

El sem tudjuk képzelni, mi ösztönözte régmúlt idők építészeit, hogy olyan lehetetlen helyre, mint a magasan fekvő Ostroška Greda szikla tetején kolostort építsenek. Az Ostrog-kolostort, egy függőleges sziklában lévő barlangból faragták ki, fehérre meszelt homlokzata már látványával is erővel tölti el a látogatókat. A forrásokból ismert, hogy vallási jelentősége mellett fontos menedéke volt a helyieknek, amikor a XVII. században az Oszmán Birodalom, hódító útjait járta. A kolostor alapítójának, Sveti Vasilije maradványait is itt őrzik, akit szentté avattak a halála után 1671-ben. Keresztény zarándokhely, ma is több ezren látogatják.

monastery-the-jail_1.jpg

Durmitor Nemzeti Park

Újabb nemzeti park, az ötből a harmadik. Hegyi falvak ölelésében, 18 glaciális tavat, és a Tara folyót találjuk itt. Igazi paradicsoma ez a négy évszak sportembereinek. A Dinári Alpokban, a Durmitor hegység magaslati csúcsain, télen a sí- és snowboard lehetőségek, míg a meleg évszakban a vadvízi evezés, kemping és a túrázás vonzza a kalandra vágyókat. Vigyázni kell azonban, hiszen sokszínű állatvilága néha megállásra sarkall. 163 madárfaj, vaddisznó és barnamedve él itt szabadon, nagy számban. Viszont, ha jó időben vagyunk jó helyen, akkor megcsodálhatjuk az Európában élő pillangók legtöbb fajtáját, a park igazi tünde lakká változik a tavaszi és nyári időszakban.

durmitor-mountain.jpg

Perast

Víz, sok víz, sekély öböl, hajók és persze tengerészek. Ez mind a Kotori-öbölben. Perast a leghíresebb középkori tengerészváros, ahol az Adriai-tenger e szakaszának legjobb állapotban megmaradt, összefüggő barokk épületegyüttesét nézhetjük meg. Híres kadétiskolájában még a cári Oroszországból is érkeztek kadétok. Az 1693-ban épült Bujović-palota ma a Városi Múzeumnak ad otthont, itt szemügyre vehetjük, hogy milyen is volt egy hajózási könyv, hajómaketteket, népi viseleteket és fegyvereket tekinthetünk meg. A város melletti öbölből két sziget emelkedik ki, az egyik a Gospa od Škrpjela - Szirti Madonna, egy mesterséges sziget, ahol egy 1630-ban épült barokk templom áll. A veszélyes utakról hazatérő tengerészek életük megmentéséért ezüstből készült lapokat adományoztak a templomnak. A másik sziget, természetes, ez a Sveti Đorđe - Szent György, amely olyan kis területen található, hogy a templom körüli sírokon kívül más szinte el se férne. A műemlékvédelem miatt csak a Szirti Madonna látogatható, a másik egykor a bencés rend használatában álló kolostor szigetén, ma már kikötni sem szabad.

1451476825-perast4.jpg

Tivat

Montenegro, hagyományosan vallásos ország, ahol a Kotori – öböl térségében főleg keresztény felekezetek élnek. Az országban ezen felül ortodox és muszlim vallását gyakorló lakosokkal találkozhatunk. Tivat a Kotor-öbölben a XIV. - XV. században kezdett el kialakulni a Szent Mihály ortodox kolostor körül. Az ország egyik legtermékenyebb területén lévő város, s ezt kihasználva 1420 és 1797 között a Velencei Köztársaság fennhatósága alá tartozott, majd az Osztrák-Magyar Monarchia része volt. Ezt követően egészen a XX. századig igen fontos hadi bázisa volt monetengrói és jugoszláv néphadseregnek. Ma a kikötő, számos nyaraló mekkája, és itt található a térség legnagyobb privát hajókat javító műhelye. Egy ma gyors ütemben fiatalodó városról van szó, amelynek kikötőjébe yachtokat, kaszinókat találunk. Mondhatni ez itt egy mini Monte Carlo.

tivat_2560x960_tcm8-56594_w600.jpg

Kotor

Mini Velence Montenegróban. Az óváros teljes mértékben őrzi az egykori gyarmati hangulatot, s már biztos, hogy az itáliai stílusjegyek, míg város a város, maradnak, és ékesítik az épületeket. Hatalmas, monumentális várfal veszi körül a várost, mely még a Szent Ivan hegyre is felkúszik. Ez az egyik legjobb állapotban megmaradt erőd a Földközi tengeren, így 1979-től az UNESCO felvette a Világörökség listájára. A Rektori palota a főtér nagy látványossága, ahol a helyi kormányzó lakott, aki maga a herceg volt, ezért Hercegi palotának is nevezik. Viszont a város legfontosabb épülete, a Szent Tripun Katedrális. 809-ben kezdték el építeni egy román templom alapjaira. A katedrális belsejében gazdag művészi alkotások, festmények tárulnak elénk. Gazdag arany- és ezüst gyűjteménnyel büszkélkedik. Európa egyik legnagyobb egyházi kincstára található itt.

0_1170.jpg

Petrovac

Számos történelmi emlékhely, és a fenséges nemzeti parkok felkeresése után, az utunk Montenegro egyik legszebb strandjára vezet. Türkizkék víz, rusztikus, régi városi hangulat vár minden pihenni vágyót Petrovacban. Igazi, arany homokos tengerpart, ahol izgalmas éttermek, hangulatos kávézók fogadják a gasztronómiai ínyencségekre vágyókat.

montecasa_spa_and_wellness.jpg

Szóhoz sem lehet jutni ennyi szépség után. Nincs más hátra, kalandozni kell ;)

A bejegyzés trackback címe:

https://utonesutfelen.blog.hu/api/trackback/id/tr112696951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dobcsab 2017.07.29. 11:17:13

Valóban csodálatos az ország, de a közlekedés sajnos katasztrofális.Állandóak a dugók a városokban, a határátkelőhelyeknél, és még lakott területen kívül sem ritka.Amúgy is vigyázni kell mert a helyiek elég érdekes stílusban vezetnek.A házigazdának azt mondta, hogy a piros lámpa és a záróvonal az a turistáknak van!!?Ettől függetlenül nagyon jól éreztük magunkat,sokkal olcsóbb mint a túlárazott horvát tengerpart.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2017.07.31. 09:13:59

Tavaly 12 napot töltöttem ott, az alapján azt tanácsolnám, hogy a tengerpart és az Ostrog-féle látványosságok nyugodtan hanyagolhatók (pl. az Ulcinj strand egy fél balatoni strand méretű, igaz, ehhez képest sincs rajta tömeg, de igazán semmi olyan, amiért odáig el kéne menni, Ostrognál meg annyi van, hogy meg lehet nézni valaki szent holttestét majd felmászni a toronyba és kinézni és ezért fizetsz meg állsz sorba két órát - megjegyzem, mindenért fizetni kell, Lovcennél külön azért, hogy bemenj a nemzeti parkba, aztán meg azért, hogy átmehess a kilátó túloldalára), és inkább a természeti látnivalókra tessék fókuszálni, Kotori-öböl, Durmitor, Skadar-tavak, ezek mind hihetetlenül gyönyörűek. (És sajnálom, hogy a Biogradska Gora nekem kimaradt, a poszt alapján az is kihagyhatatlan lenne.)

Fortress 2017.07.31. 09:14:05

Gyönyörű hely és bejártam szinte minden részét! Nagyon tetszett, különösen a Kotori-öböl és a Mamula sziget.

Konyak_ 2017.07.31. 09:14:09

Szívesen olvastam volna még az odajutás ajánlott módjairól, árakról, hol érdemes megszállni (csillagtúrához pl.), gasztronómiáról (miben különbözik esetleg a szerb és horvát konyhától)...

fénycsepp 2017.07.31. 09:14:18

Annyira vallásosak, mint itt az emberek... egyébként tényleg érdemes meglátogatni az országot; ne hagyjuk ki Miločer es Sveti Stefan helységet sem.

Zed is not dead yet 2017.07.31. 09:14:24

Szép helyek, köszi az ötleteket. Ha szabad jelezni, kérlek javítsd, a vallás, az muszlim, a muszlin, amit írtál egy szövetfajta.
süti beállítások módosítása