Adventi mesék nyomában Európa legszebb városaiban
2017. november 22. írta: ÚtonÚtfélen

Adventi mesék nyomában Európa legszebb városaiban

Advent a várakozás időszaka, négy hét, amely során felkészíthetjük szívünket, lelkünket a legnagyobb szeretet befogadására. Ahány ország annyi szokás. Egy viszont közös, mindenki szeretné megízlelné, megkóstolni hogy milyen az advent szeretettel teli, édes íze. Ezért most nézzük meg Badacsonyiné Bohus Gabriella idegenvezető szemüvegén keresztül, hogyan zajlik a karácsonyi készület Európa legszebb városaiban. Forralt boros, csokoládé ízű, narancsillatú, fahéjas, mézédes készületet kívánunk.

cookie-2957985_960_720.jpg

Meseszép városaink vannak Európában, ahol az adventi időszakban is várják a látogatókat. Hová érdemes először elutazni a karácsonyi készület időszakában?

Klasszikusan, először Ausztriába és Bécsbe. Hisz az első karácsonyi vásárokra több mint hét évszázaddal ezelőtt került sor. Az 1300-s évek elején vagyunk, amikor Albert császár lehetőséget és jogot adott a kereskedőknek és boltosoknak egy karácsonyi vásár megtartására. Először textilt és élelmiszereket árultak, majd előkerültek az ízes és édes mézeskalácsok és sütemények, amik egyre nagyobb népszerűségre tettek szert. Ezt követően a vásár neve már az 1500-s években Szent Miklós karácsonyi vásár volt, amit más néven betlehemi piacnak neveztek. A Karácsonyt aztán először a bécsi arisztokrácia kezdte el megünnepelni, karácsonyfákat állítani. Magyarországon a grófi Brunszvik családnál állítottak először karácsonyfát Martonvásáron, és így kezdett elterjedni hazánkban.

adventbecsben_hu_2.jpegfotó: adventbecsben.hu

Tovább folytatva utunkat a német nyelvterületen, melyik a következő város, amely hűen őrzi a német ajkú települések adventi hagyományait?

Graz az a hely, amit érdemes megemlítenünk. A város adventkor csodálatos fényárban úszik, karácsonyi dalok között sétálva számos adventi koncert között is választhatunk. A grazi opera nem véletlenül híres a bécsi után. De természetesen a kulináris finomságok is csábítják az embereket. Ami érdekesség, hogy a betlehemi jászol sok esetben 50 tonna jégből készül, a gyerekek legnagyobb örömére. A játékosságra is nagy hangsúlyt fektet Graz. Itt a körhinta soha nem hiányozhat, és sötétedéskor az épületek homlokzatait hatalmas adventi naptárrá varázsolják. A jókedvről a krampusz futással, maskarás felvonulással gondoskodnak, hogy a várakozás ideje hangulatos legyen.

hetedhetorszag_hu.jpgfotó: hetedhetorszag.hu

Az Alpok vonulatain tovább haladva, egy meseszép zarándokhelyre érkezünk. Melyik városról van szó?

Máriazell. 1157. december 21.-én este érkezett meg a környékre Magnus bencés szerzetes, hogy az itt élők lelki pásztora legyen. Magával hozta a fából faragott, szívének igen kedves Szűz Mária szobrát, ám az utat egy hatalmas szikla zárta le így nem tudott tovább menni. A szerzetes, a Szűz Máriához fordult segítségért, és imája meghallgatásra talált. A szikla ketté hasadt, és Magnus folytathatta útját. Amikor megérkezett, a szobrot egy fatönkre tette, fa kápolnát épített köré, amely a környék hitéletének központjává vált. A templomot később átépítik romantikus stílusban, kő alapokra helyezik. Aki ide érkezik, a stájer világba csöppen bele. Hatalmas adventi koszorú jelzi a várakozás időszakát. A 12 m átmérőjű koszorún 4 hatalmas gyertya mellett sok kicsi is ég, amely lenyűgöző látványt nyújt. Talán a máriazelli adventi vásár a legszigorúbb. Itt csak autentikus, kézzel készített karácsonyi díszekkel találkozunk, és számos kézműves helyi terméket kóstolhatunk és vásárolhatunk. Akár a likőr gyárba is betekinthetünk, ahol a híres arzbergeri likőrből is - ami 33 féle gyógynövényből áll – kóstolhatunk.

zeppelin_hu.jpg

A következő úti célunk a gasztro ínyencek kedvenc helye lesz, hiszen Pozsonyba érkezünk. Ezen felül mitől olyan vonzó a város az adventi időszakban?

Pozsonyban időutazást tehetünk, de csak 1740, 1741-s esztendőig menjünk vissza, ahol a levegőben feszült várakozás érződik, hallani lehet az ünnepi fanfárok hangját, az emberek tolonganak, hogy a lehető legközelebb kerüljenek ahhoz az utcához, ahol el fog haladni az ünnepi menet. A parasztok viselete, a büszke polgárok, az utolsó divat szerint felöltözött nemesek azért jöttek ide, mert Mária Terézia koronázása zajlik. S ha ide érkezünk, akkor a kis koronákkal jelölt felvonulási útvonalon mi magunk is végig sétálhatunk. Ha ezt megtettük, akkor megérkezünk Pozsony főterére, ahol az étel, az ital és a káposztaleves illata belengi a térnek minden pontját. Az édességek között ott az ostya, a laska, a mézes kalács, a puncs és a karácsonyi sör. Egy fantasztikus adventi vásár kellékei között sétálhatunk.

96_1308121919_n810_advent_pozsony_02_600.jpg

Egy ugrással Krakkóba érkezünk. A lengyel főváros sokszor kilóg az adventi sorból, pedig ha időt szánunk rá számos értékes és szép dologgal gazdagodhatunk.

Krakkó, Lengyelország legfontosabb szellemi központja, és a nemzeti öntudat helyszíne. Európa legnagyobb középkori főterével rendelkezik. A főtéren lévő Mária templom, 5 szárnyú gótikus faragott oltárával felbecsülhetetlen érték. A téren áll az ország legrégebbi kereskedő háza, a Posztó Ház, amiben Krakkó emléktárgyait és népművészeti cikkeit lehet megvásárolni. A kis utcákon sétálva jutunk el a hangulatos karácsonyi piacra. Érdemes megkóstolni a tipikus füstölt juh sajtot. A királyi vár kihagyhatatlan, ahonnan kis sétával térjünk vissza a városba, ahol mindig mondom, hogy egy jó káposztás ételt kóstoljanak meg.

Töretlenül haladunk tovább, és adventi túránk során Kelet-Szlovákiába érkezünk. Egy olyan terület, ahol szintén jelen van történelem, hagyomány, kultúra, gasztronómia.

Kassa fennmaradt első írásos emlékei 1230-ból száraznak. Európa legkeletibb gótikus székesegyházát tudjuk itt felkeresni, a Szent Erzsébet templomot. A templom, csodálatos misztikus hangulatot áraszt. Az altemplom kriptájában II. Rákóczi Ferenc földi hamvai előtt is leróhatjuk tiszteletünket. Az orsó alakú főtér őrzi a város ősi magját. A főtér adventben is csodálatos. Az egykori Mária oszlop helye - a kivégzések véres helyszíne – ma a hatalmas karácsonyfa helyéül szolgál. A fényfűzére, a kézművesség, az étel és ital kínálatok ide vonzzák az embereket. De amíg idáig eljutunk, olyan épületek mellett haladunk el, mint a Lőcsei Ház, amelyben Brandenburgi Katalin tartotta az esküvőjét, vagy az Egyetemi templom. De ne feledkezzünk meg Márairól sem, akinek felkereshetjük lakóházát. Aztán ott van a Fekete Sas, ahol nem csak II. József császár, hanem Petőfi Sándor is álomra hajtotta a fejét. Mind ezt a szépséget az adventi hangulat csak betetőzi.

Prága hogyan várja a látogatókat az adventi időszakban?

Valahányszor visszatérek a száztornyú Prágába, azonnal hatalmába kerít a város. Egy kis történelmi lecke: Prágát is a legendák sokasága lengi körül. A legősibb arról szól, hogy a világ teremtése után az angyalok legszebbike a fény angyala, Lucifer a fejébe vette, hogy hatalmasabb lesz teremtőjénél. Gábriel arkangyal feldühödve társa nagyravágyásán, kopjájával feléje sújtott, de csupán annak csak koronáját érte el, amelyből kiütötte annak legékesebb díszét, a fénykövét. A drága kő zúgva repült, beragyogva a tejutat. Zuhant, de vele együtt a lázadó angyal is. Fényét veszítve, sötét démonként söpörte félre az ég északi féltekének csillagait, majd a földre érve haragjában megpukkant. E hatalmas robbanás következtében keletkezett a Cseh-medence, és benne Prága. Hát így érkezzünk meg ebbe a csodás fővárosba, amelynek adventi vására a főtéren olyan élményt nyújt, hogy aki egyszer itt volt, az mindig visszavágyik. Az Orjol, az csodás órakülönlegesség, a Hradzsin a királyi vár ahová illik felkapaszkodnunk, átkelni a Moldván a Károly hídon ezek mind legendákkal fűszerezett múltidézők. De a város minden pontján érződik az a hangulat, ami magasztossá teszi az adventi várakozást.

xl_1499238945_praga04.jpgfotó:travelorigo.com

Erdély, aminek minden egyes szeglete csupa történelem, csupa érték. Irodalom, történelem, hagyomány, zene és tánc, ahol az igen az igen, a nem az nem. Érdemes ellátogatni, és az adventi időszakban is megtapasztalni az erdélyi virtust.

Úgy gondolom, hogy érdemes Nagyváradra ellátogatni, ahol a restaurált várhoz érkezhetünk meg, amelynek katolikus templomában és temetőjében nem kevesebb, mint hét király talált örök nyugalomra. Közöttük a legendás Szent László királyunk. A várudvar az egyik helyszíne a nagyváradi karácsonyi vásároknak. Itt felmelegíthetjük magunkat egy finom forralt borral. Eztán a Sebes-Kőrös partján gyalogosan sétálhatunk, hogy felkeressük a felújított szecessziós palotákat, az Állami Színházat, az Ady Emlék Múzeumot, az Astoria Szálló épületét, a Kőrös partján a Szent László tér épületeiben gyönyörködhetünk, a plébániában, a Városházában, a holdas templomban a Fekete Sas Palotában. A Szent László tér karácsonyi fényözönnel várja a látogatókat. Valóságos ékszerdobozzá alakul át. Itt majszolhatunk puliszkát, ehetünk kürtős kalácsot, de van itt Laci konyha, zenés színpad, fa játékok, édesség pultok, forralt boros üstök. A hidegben pedig jól esik egy stampedli helyi szilva pálinka.

euromiskolctravel.jpgfotó: euromiskolctravel.hu

Az Eger Advent rendezvénysorozat 2016-ban Városmarketing Gyémánt-díjat kapott, és már a tavalyi évben is sokan voltak kíváncsiak az egriek karácsony várására. Most 2017-ben milyen programokkal várja a város az ide látogatókat?

Nagyon gazdag programkínálat lesz Egerben advent kapcsán. A Dobó téren nyílik meg a karácsonyi vásár, amelynek faházaiból jut a Zalár utcára és a Gárdonyi térre is. Azonban nem csak a főteret, hanem az egész belvárost igyekszünk hangulatossá tenni. A gazdag fényfüzérek nélkülözhetetlenek, hogy melegséget árasztva a szívünkig érjen advent. A Gárdonyi téren egy 9 méter széles, 2,5 méter magas „EGER” felirat várja a fotózkodni vágyókat. A Végvári vitézek terén korcsolyapálya várja a gyerekeket, itt a gyerekek korcsolyája mellett nem pingvinek fognak topogni, mint Grazban, de talán jövőre ezt is meggondoljuk J Egy csodálatos csillagfény út várja a látogatókat a vártól az Érseki Palotáig, ahol szintén gazdag programok lesznek. A Városháza üveg termében egy jégpalota kerül kialakításra, ez a helyszín nem csupán egy melegedő lesz, hanem sok program és játékos foglalkozás helyet kap itt. A tavalyi Eger Adventhez hasonlóan idén is lesz jótékonysági bögreakció, az ebből befolyó bevételből a Családok Átmeneti Otthonában élők kapnak majd karácsonyi ajándékot. Keressük ezeket a programokat, kóstoljunk fantasztikus kézműves termékeket, látogassunk el Egerbe és Európa legszebb városaiba.

kepkivagas_7.PNGfotó: ÚtonésÚtfélen

 

A bejegyzés trackback címe:

https://utonesutfelen.blog.hu/api/trackback/id/tr2713346729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása