Kincsvadászat a Gyógyvizek Völgyében
2017. október 13. írta: ÚtonÚtfélen

Kincsvadászat a Gyógyvizek Völgyében

Mézeskalács házikót mentem keresni, de igazi kincset találtam, ott ahol a Laskó-patak csörgedezik, a Mátra és a Bükk ölelésében a Gyógyvizek Völgyében. Három település, Egerszalók, Demjén és Egerszólát érintette meg a szívemet gőzölgő gyógyvizeivel, gyümölcsös boraival, nagymamám főztjét idéző ízeivel, friss, ropogós levegőjével. A táj csábít, ezért most megmutatom mit és miért érdemes megnézni/kipróbálni a három település csöndes forgatagában.

dsc_0009.JPG

Egerszalók

Egerszalók legfőbb nevezetessége a föld mélyéből feltörő hévízforrás, amely közel négyszáz méteres mélységből 68 fokos, és több mint 27000 éves, egyedülálló összetételű gyógyvizével hódítja meg napról napra a pihenni vágyókat. A világviszonylatban is egyedülálló sókiválások különleges, mesebeli tájat hoztak létre. A Sódomb mészkőtufa kúpjának szomszédságában, a hőforrás gyógyvizére települt a SalirisResortSpa és Gyógyfürdő, amely reumatikus betegségekre és baleseti műtétek utáni rehabilitációra kiváló.

sodombborto.jpg

Látványosságként említhetők a kisebb túrák keretében felkereshető riolittufába vájt kaptárkövek, barlangok, a helyi védelem alatt álló Egerszalóki Barlanglakások és a Sáfrány kert. A barlanglakásoknál a 3D-s moziban közelebbről megismerkedhetünk a település történetével, sőt égészen visszaröpít abba a múltba, amikor még a dinoszauruszok uralták ezt a tájat.

egerszalokbarlanglakasok1.jpg

A fűszeres illatú Sáfrány kertben pedig gyógynövényekből készült teákat kóstolhatunk. Előzetes bejelentkezés alapján helyi, kemencében készült ételekkel várják a látogatókat, miközben a tematikus hétvégék programjait élvezhetjük.

safranykert.jpg

A Sódomb túra a következő csodás élmény, ahogy az Öreghegy vonulatain egészen a Barlanglakásokig tartó útvonalon megcsodálhatjuk a Bükk színeit. A falu központjában található Gyógyvizek Völgye Turisztikai Információs Irodában túrabotokat is kölcsönözhetünk, sőt aki aktívabb kikapcsolódásra vágyik, azoknak rendelkezésére áll az iroda kerékpárkölcsönzője. A települések között a kiépített kerékpárúton kipróbálhatjuk magunkat.

Egerszalóki Római Katolikus Templom

Egerszalók a XVIII. századtól kezdve számos gyógyulás helye, a zarándoklatokat egy vak kislány csodás gyógyulásának híre indította el. A faluban már a középkorban is volt templom, a ma is látható barokk templomot a híres Giovanni Battista Carlone olasz származású mester tervei szerint építették 1738-ban. Legnagyobb benső értékei a Csodatévő Mária-kegykép, valamint a rokokó faragású hordozható Mária-szobor a XVIII. századból.

harangtorony.jpg

Egerszalóki horgásztó

A Laskó-patakon duzzasztott Egerszalóki-tó az egri Bükkalja legnagyobb felszíni vize, és környezeti adottságai miatt, az egyik legszebb tó a környéken. A műszaki átadás 1981. december 15-én történt. A meder feltöltése 1982 őszére fejeződött be.

szalokito.jpg

Demjén

A Demjéni Termál völgy hegyes-dombos vidékén járva, arra gondolok, hogy hogyan tudta az Isten mindezt a szépet ilyen tökéletesen megalkotni? A mozaikkal kirakott, teraszos gyógyfürdőben pihenve el sem tudnék képzelni jobb kikapcsolódást, főleg ha a család vagy a barátok is velem vannak. Sőt, aki romantikára vágyik, annak az éjjeli csillagos égbolt alatti fürdőzésre is van lehetősége. A völgy egyik részében a Hotel CascadeResort&Spa várja vendégeit, a másik oldalon egy különleges Barlangfürdő készült, amelyet 2015 év elejétől vehettek birtokba a látogatók. A szálloda és a fürdő komplexuma fölött magasodó dombtetőn találhatjuk a titokzatos kaptárköveket, amelyek egy ösvényen keresztül érhetőek el. Közelsége miatt ideális lehetőséget nyújt kisebb séták megtételére és a dombtetőről nyíló panoráma egyszerűen magával ragadó.

demjentermalfurdo1.jpg

Demjén Termáltó

A Gyógyvizek Völgyének és Demjén településnek legújabb attrakciója a Demjén Termáltó tengerpartot idéző strandja, termálvizes medencéje. Az élménymedencékkel, orosz szauna házzal, és gyerek medencékkel kialakított sziget igazi kuriózum a vidéken. Mind a szabadtéri mind a fedett medencékben élvezhetjük a termálvíz jótékony hatását. A fürdőhöz a helyben fúrt kút biztosítja a termálvizet, és az építkezés során a helyi kőbánya köveit használták fel, ezzel is segítve a helyi értékek megőrzését.

tofurdo5.jpg

Egerszólát

Egerszólát a csendes, őszi illatú, sütőtökös, házi ízeket szerető vendégek kedvence lesz. A idilli falusi környezetre vágyók, itt biztosan megtalálják azt a kis „szigetet”, ahol kipihenhetik a hétköznapi forgatag minden fáradalmát, s mindezt az egerszóláti olaszrizlinggel öblíthetik le. A XVIII. század második felében épült egerszóláti Brezovay – kastély nagy séták helyszíne, tökéletes pihenőpont nagyoknak és kicsiknek.

szolo.jpg

Programajánló – Egerszalók

A kézműves házban már bőszen lehet készülni az előttünk álló ünnepi időszakokra, akár a semelyfestéssel is meg lehet ismerkedni, és az így készített selyemkendőt ajándékcsomagba lehet tenni.

21558007_1627542490609711_7485342936813819975_n.jpg

Hamarosan itt a Márton nap is, ami az új bor ünnepét is jelenti. November 11.-én lesz hagyományosan ez a program a Barlanglakásoknál, libasütéssel, borkóstolással, zenével, tánccal, fáklyás felvonulással. November utolsó szombatján pedig a borkorcsolya napon az összes szalóki borászat boraiból kóstolhatunk, helyi különleges ételekkel körítve.

Forrás, fotó: Pintér Beáta a Gyógyvizek Völgye TDM menedzsere, és www.gyogyvizekvolgye.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://utonesutfelen.blog.hu/api/trackback/id/tr6412967409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása