Róma, ahol az álmok valóra válnak
2017. október 08. írta: ÚtonÚtfélen

Róma, ahol az álmok valóra válnak

Róma, te ízig-vérig szenvedélyes, te meglepetésekkel teli, örök mozgásra késztető gyönyörű város. Szerelem, romantika, élet harmóniája van jelen minden egyes szóban, ízben, illatban. A város, amelynek lüktetése folytonos megújulásra késztet. „Itt van és nincs múlt, a holtak élnek az élőkkel, az élők élnek maguknak. Az egyensúly csodája ez a város, eleven örök perc, időtlenség és egyidejűség” – Cs. Szabó László.

architecture-3320137_960_720.jpg

Szent Péter Bazilika

A világ és Róma szívébe érkezve csodálhatjuk meg Vatikán államban a Szent Péter Bazilikát. Szent Péter apostol, az első pápa keresztre feszítésének helyén emelték. A hatalmas, 211 méter hosszú, 186 méter széles, 132 méter magas bazilika befogadóképessége kb. 60 000 fő. A jelenlegi épület építése 1506-ban kezdődött és  1615-ben  fejeződött be. Sok híres művész dolgozott az épületen, és számos, korukat is meghaladó technikai újítással készítették el. A Michelangelo által tervezett kupolába ma már lifttel, de a 320 lépcsőfok megmászásával is fel lehet jutni, ahonnan csodás kilátás nyílik Rómára és a Bernini tervezte Szent Péter térre.

saint-peters-cathedral-2133216_960_720.jpg

Palazzo Zuccari

A hely, ami mellett sokszor szinte csak elsétálunk, s mintha a helyiek meg se akarnák mutatni a csak „pokol kapujának” nevezett reneszánsz palotát. Az épületet a XVI. század végén Federico Zuccari festő és építész tervezte saját magának. Mondhatnánk azt is, hogy „ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel…” de mégis, egy csodásan virágzó, mediterrán kert tárul a szemünk elé a kapun belépve. Nem csoda, ha Zuccari barátai is szívesen látogatták a nem hétköznapi művész otthonát.

iw_palazzozuccari_2_italian_ways.jpg

 Angyalvár

Róma egyik jelképe, a Hadrianus császár által építtetett Angyalvár. Eredetileg a császár mauzóleuma volt, később a középkor folyamán alakították át erőddé. Nevét, a monda szerint, 590-ben a nagy pestisjárvány után kapta, amikor a pápa szentmisét majd körmenetet tartott, hogy a vész elmúljon, s ekkor jelent meg a vár csúcsán Szent Mihály arkangyal, aki a járvány megszűntének jeléül hüvelyébe dugta kardját. A középkor egyik nagy újítása volt, hogy 1280-ban összekötötték az Angyalvárat a Vatikánnal egy fedett járattal, így a pápák menedékeként is többször funkcionált a történelem során. A vár jelenleg múzeum. Az Angyalvárhoz vezető híd, a Bernini szobraival díszített Ponte Sant’Angelo, Róma legszebb hídja.

rome-2462105_960_720.jpg

Borgó

Borgó, a hely, ami egykor a Vatikánt és zarándokait kiszolgáló szegényebb rómaiak városnegyede volt. Gyönyörű környezeti adottsága miatt azonban a gazdag patríciusok kezdték ide építtetni kertes villáikat. Itt élt a Tevere partján a Cicero által is kiprédikált hírhedt Clodia asszony, de ma a legértékesebb látnivalója a Raffaello-falfestményekkel ékesített reneszánsz Farnese-villa és a Corsini-palota. Ha szeretjük a reneszánsz romantikáját, akkor nem szabad kihagyni a Montorio kolostor templomát, amelynek udvarán áll a világhírű Tempietto, az építész Bramante kupolás kápolnája, a reneszánsz művészet egyik legtökéletesebb épülete.

9de2e9261b68ef7ec5c5d1a636a62617--renaissance-architecture-roman-architecture_pinterest.jpg

Colosseum

Minden római képeslap fő fotója, a világ legnagyobb és leghíresebb amfiteátruma a Colosseum. Az építkezés Vespasianus császár idején kezdődött és fia, Titus avatta fel 80-ban. A kegyetlen játékok színtere gladiátorviadalokkal, állatküzdelmekkel és hajócsatákkal szórakoztatta a népet. Az 50 000-75 000 néző befogadására alkalmas amfiteátrum 80 bejárattal rendelkezett. Túlélte az évszázadok háborús pusztításait, a földrengéseket, számtalanszor ostromolták, és volt idő, mikor Róma egy egész negyede lakott benne. Ennek ellenére a Római Birodalom nagyságának és hatalmának legfenségesebb szimbóluma maradt.

colosseum-96569_960_720.jpg

Quartiere Coppede

A birodalom császárainak sokszor kegyetlen emléke mögött ott rejtőzik a fővárosnak a másik arca is, aminek semmi köze sincs az antik, a reneszánsz és a barokk Rómához. Keveset szólunk az itáliai szecesszió kiemelkedő alkotásairól, pedig ha az időt rászánjuk, igazi kőből épült mesevilágba csöppenünk. A Coppede városnegyed ugyanis az itáliai szecesszió egyik gyöngyszeme. Itt található a Pókpalota, a Tündérházikó, a Békaforrás, nem beszélve a többi álomvilágot idéző kisebb-nagyobb házról. A meseország, ahol a 31 ezer négyzetméteres városrész legismertebb épületeit egyetlen építész, Gino Coppede tervei alapján készültek az 1916-ban, így ő lett a negyed névadója is.

quartiere-copped_-article.jpg

Trevi kút

Noiola Salvi tervei alapján készült el Róma legnagyobb szökőkútja 1762-ben. A világhírű barokk szökőkút három út találkozásánál épült, innen származik elnevezése is, Trivium. Egy színdarabba csöppenünk, ahol Neptunusz és a tritonok összhangot képeznek a csobogó vízzel. Itt játszódik Federico Fellini, Az édes élet című filmjének ikonikus jelenete Anita Ekberg és Marcello Mastroianni főszereplésével. Természetesen a Róma nagyságát hirdető kút mindenkiben egyfajta reményt kelt. Talán lehetünk mi is a város kegyeltjei és visszatérhetünk Rómába, ha megajándékozzuk a római istenséget egy zsebünkből előkerülő pénzérmével. Azonban jó ha tudjuk, hogy az érméket minden éjszaka a Caritas segélyszervezet összegyűjti a medence mélyéről és ebből az összegből Róma szegényeit támogatják.

rome-2545372_960_720.jpg

Villa Ada

Természetesen, ha Róma, akkor díszkertek harmóniája is vár minket. Az 1,8 négyzetkilométeres Villa Ada parkja Róma második legnagyobb, bárki számára látogatható díszkertje. Az arborétumként funkcionáló kertet már az ókori rómaiak is kedvelték. A villapark egy része a királyi Savoya család magánbirtoka, de itt található az egyiptomi nagykövetség is, a másik részét azonban bárki látogathatja.

internazionale-domus-residence-roma-tour-029-625x403_rome_and_italy.jpg

Szent Onofrio templom és a Jeromos-rendiek rendháza

Talán sokaknak lehet ismerős Néri Szent Fülöp neve. A Szent, aki az 1536-1595 között megannyi utcagyereknek teremtett otthon, és biztosított élhető életet. A hely, ahol a „Legyetek jók, ha tudtok” című film papja élt és tevékenykedett, vagy ahol Torquato Tasso, a reneszánsz költő töltötte utolsó éveit. A vízmedencés külső udvarról jól látszik Róma klasszikus, vöröses-sárgásbarna képe, megannyi kupolájával, tornyával és tetőteraszával. A rendház belső udvara az egyszerű kora-reneszánsz árkádjaival és növénykertjével lenyűgöző látvány. A hely, ahol nem nyüzsögnek a turisták, a hely ahol meghallhatjuk Róma belső hangját.

369632_245971095_big_neri_szt_fulop_network_hu.JPG

Spanyol lépcső

Európa leghosszabb és legszélesebb, legromantikusabb kültéri lépcsője a 138 lépcsőfokból álló Spanyol lépcső. Akár a Francia lépcső nevet is viselhetné, mivel a Trinitá dei Monti templomot XII. Lajos francia király parancsára építették és a templomhoz vezető lépcsősort francia diplomaták többek közt Étienne Gueffier pénzéből finanszírozták. A Spanyol lépcső nevet végül a spanyol követség tőszomszédsága miatt kapta.  A lépcső két oldalára már a 18. században is fogadók és szállók épültek, angol arisztokraták és művészek kedvelt helyszíne, pl. a tér jobb oldalán található az angol költő, John Keats háza, mely jelenleg múzeumként működik.

rome-2595024_960_720.jpg

Via dei Coronari

A Piazza Navona és az Angyalvár között vezet Via dei Coronari, a rózsafüzér útja. Az utcát a középkorban Via Rectának hívták, és azok a zarándokok közlekedtek rajta, akik a Szent Péter Bazilikába igyekeztek. Számtalan árus várta itt a zarándokokat, ahol az élelem mellett rózsafüzéreket, szentképeket, szentek szobrait, feszületeket, egyéb kegytárgyakat vehettek az utazók. A rózsafüzérek útján az üzletek kínálata ma már teljesen megváltozott, de talán itt találhatjuk a város legnagyobb kínálatát, ami a régiségeket, műalkotásokat és mindenféle szuvenír vásárlását biztosítja a turistáknak.

via-dei-coronari-6-1024x679.jpg

Szent Pál-bazilika

Minden út Rómába vezet, és minden római út és kapu amin áthaladunk egy római nevezetességhez. A Porta St. Paolo kapun, a városból kifelé tartó út mentén találjuk a St. Paolo fuori le Mura, vagyis a falakon túli Szent Pál-bazilikát, Róma egyik főtemplomát. A keresztény hagyomány szerint azon a helyen áll, ahol Pál apostolt eltemették. A IV-V. században épült ókeresztény bazilika Róma egyik csodája volt, amíg 1823-ban, gondatlanságból le nem égett. Újjáépített formájában is gyönyörű példája az ókeresztény templomépítészetnek.

index_basilica_vatican_va.jpg

Caracalla

A római fürdőkultúra emlékei mellett sem mehetünk el szó nélkül. A katonacsászár, Imperator Caesar Marcus Aurelius Antoninus Augustus, általánosan elterjedt ragadványnevén Caracalla császár közfürdőjének romos boltívei, oszlopcsonkjai mostani állapotukban is lenyűgözőek. A 3. század elején harminc évig épülő, több mint 100 ezer négyzetméteres fürdő 350 éven át működött folyamatosan. Az ásatások során számos műkincs került elő a földből. A fürdőben kapott helyet a Mithrasz-szentély, a legnagyobb, amit Rómában építettek. A nagyméretű, téglalap alakú termet keresztboltozatokkal fedték le, padlóját fehér és fekete mozaikokkal díszítették. Az északi hosszú falon ma is felismerhető egy Mithraszt ábrázoló freskó.

ancient-rome-484705_960_720.jpg

Az igazság szája (La Bocca della Verità)

Ki ne akart volna Audrey Hepburn és Gregory Peck helyében lenni, amikor a Római vakáció filmet néztük? Érezni azt a hevületet, azt a csintalanságot, amit a film igyekezett átadni Róma minden bájával együtt. S emlékeztek az igazság szájára? A Tiberis partján található a Santa Maria in Cosmedin templomra, melynek a nevezetessége az egykori Cloaca Maxima ókori csatornafedele (emberi arcot formáz nyitott szájjal)? A legenda szerint leharapja a hazug ember kezét. Ezért nem csak a filmben, hanem az életben a jegyespárok is ide jönnek, hogy bebizonyítsák egymásnak és a világnak hűségüket.

mouth-of-truth-760891_960_720.jpg

Írta: ÚtonésÚtfélen - Dankó Zsuzska

fotók: Csépe Aniella, vatica.va, pixabay, network.hu, Rome and Italy, Italian Ways

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://utonesutfelen.blog.hu/api/trackback/id/tr6212940085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása