Olaszország TOP 10 tengerparti városa és strandja
2017. augusztus 04. írta: ÚtonÚtfélen

Olaszország TOP 10 tengerparti városa és strandja

Autóval, repülővel, kerékpárral, mindegy, hogy mivel, csak gyorsan oda, ahol minden egyes szónak, minden hangnak érzéki jelentése van, oda ahol fényesebb a nap, ahol a tenger kavicsai ékszerként akadnak a kezünkbe, odáig, ahol még értik az olaszt. Utazzunk, de szélsebesen a csodás Olaszország, Tirrén-tenger mosta partjaira.

Castiglione della Pescaia - Toszkána

Milyen szerencsés helyzetben vagyunk, hogy pár óra utazással, fantasztikus helyekre, gyönyörű tengerpartokra juthatunk el. Igazi paradicsomi hangulattal várja a pihenni vágyókat az olasz csizma, a Tirrén-tenger partjainál. Castiglione della Pescaia nagy halász hagyománnyal bír. Csodás tengerpartjáról, két fürdőzés közben áthajózhatunk Elba szigetére, ahol Napóleon élt száműzetésben. Kalózok kedvence tanyája volt a középkorban, emiatt szinte teljesen elnéptelenedett. Három torony magasodik a város feletti dombon, s innen széttekintve a tájra, fantasztikus látvánnyal leszünk gazdagabbak.

castiglione-carducci-1636676_960_720.jpg

Capalbio - Toszkána

Aki nem járja be Toszkánát, aki nem éli át városainak hangulatát, piacainak hűsítő frissességét, aki nem sétál a középkori városok macskakövein, az talán nem is érezte át az ősi itáliai életérzést. Ezen a tájon megállt az idő, hív, hogy pihenjünk. Egy jó olasz kávé mellett megcsodálhatjuk Niki de Saint-Phalle francia szobrásznő által létrehozott szoborkertet. Színes és gigantikus, sokszor a 15 méteres magasságot is elérő szobrok a tarocco olasz kártyajáték legfontosabb figuráit ábrázolják. Az olajfaligetben fekvő parkból pedig fantasztikus kilátás nyílik a tengerre.

niki-de-saint-phalle-67681_960_720.jpg

Pollica – Campania

A Tirrén-tenger partján, a Cliento Nemzeti Park az egyik legszebb természeti látnivalókkal rendelkezik az országban. S a Nemzeti park egyik leglátványosabb városa a Monte Stella lábainál fekszik, együtt él hegy, erdő, tenger. Tökéletes helyszín túrák és tengerparti pihenésre egyszerre vágyók számára. Partja Hemingway-t is megigézte. A türkizkék tenger hullámai mellett álmodta meg Az öreg halász és a tenger c. regényét.

pedra-longa-2277649_960_720.jpg

Vernazza - Liguria

Borairól híres a vernazzai vidék. A hagyományok szerint a város a Vernaccia borról kapta a nevét. Természetes kikötővel rendelkezik, ezért a Genovai Köztársaságba illetve más országokba irányuló tengeri kereskedelem fontos központja. Jómód város, számos árkád, loggia és szép kapualj díszíti. Ha egészen a középkorig utazunk, akkor meglepő képet láthatunk a városról, hisz a hullámok akkor még a házak falait nyaldosták, és a csónakok is, mint szekér a kapuhoz, a házak falához voltak kikötve. Tisztára olyan lehetett, mint Velence, csak miniben. A főutca ma is a tengerparti főtérbe torkollik, és olyan kavalkádot láthatunk, mint otthonunk nappalijában. Egy, „amerikai nagy konyha nappalival”, élénkszínű házakkal, kiteregetett ruhákkal, napernyőkkel, csónakokkal és a rajtuk heverésző lusta cicákkal. Közvetlenül a tér előtt egy védett homokos strand és a kikötő található. A varázslatos Cinque Terrén ez a város az UNESCO Világörökség része.

italy-1115663_960_720.jpg

Amalfi

Olaszország egyik legnépszerűbb partszakasza magáról a városról, Amalfiról kapta a nevét. A 10. században létrejött az első tengeri köztársaság, aminek következményeként a város kereskedelme is nagy fejlődésnek indult. A 19. századi nagy útépítési láz következtében a partszakasz is elérhető vált, innentől fogva megállíthatatlan volt a művészek áradata, akik mindenképp meg akarták örökíteni a csodás part és város látványát. A táj szépségét a kanyargós, néha túl keskeny, beborított sziklakiszögellések és meredek szakadékok fokozzák. A város leghíresebb épülete a Cattedrale Sant’Andrea, amely már a 6. századtól kezdve püspöki székhely volt.

italy-2475118_960_720.jpg

Baunei - Szardínia

A Tirrén-tenger egyik legszebb szigete Szardínia. Külön világ, tiszta érzések, fiatalságunk forrása. Itt a sekély és tiszta partok mentén, viszonylag hűs vízben pihenhet az utazó. A sziget friss patakjai a tengerbe érve csodás klímát hoznak létre. A homok különleges fehér kavicsai olyanok mintha az Istenek hagyták volna itt ékszereiket.

pedra-longa-2277649_960_720.jpg

Capri

Az Olaszországhoz tartozó csodás sziget, már az ókorban is közkedvelt üdülőhelynek számított. A tengerből kiemelkedő Fraglioni sziklák, és a híres Grotta Azzurra (Kék barlang) minden képeslapkészítő álma. Erősen tagolt, barlangokkal teli partszakaszai teszik még romantikusabbá a szigetet. Olyan, mintha megközelíthetetlen, vagy elhagyhatatlan lenne. Minden esetre biztos, hogy aki egyszer ide ellátogat, biztosan újra bakancslistás hely lesz a sziget az életében.

capri-2447994_960_720.jpg

Posada - Szardínia

A szardíniai Posada egy mini ékszerdoboz a Tirrén-tenger partján. Itt garantált a teljes nyugalom, a kikapcsolódás. Kevésbé felfedezett város, aminek szépsége annyira rabul ejti az utazót, hogy festeni támadhat kedve. A város jelképe, a hegy csúcsán lévő Castello della Fava, innen a kilátás páratlan, a tengerpart pedig egyszerűen fenséges.

San Vito lo Capo - Szicília

Ott ahol még értik az olaszt, odáig hajózz… Trapani városától nem messze találhatjuk a trópusi hangulatot idéző, szépségéről méltán híres San Vito Lo Capo félszigetet. A Zingaro biorezervátumhoz tartozó sziget magas mészkőfalait, itt fészkelő vándorsólyom populációját és vakítóan fehér, homokos tengerpartját látva, méltón mondhatja minden utazó, hogy”… igen erre vágytam…”

sunset-485212_960_720.jpg

Ostia Lid - Róma

Róma az örök város, ahová még a harangok is elzarándokolnak az év bizonyos szakaszaiban. Maga A TÖRTÉNELEM. Ezzel vitatkozni se lehet. A városon belül és kívül is szép számban állnak a látogatók rendelkezésére a szebbnél szebb épített és természeti értékek. Néha, a kultúrsokk után pedig jól esik kicsit felfrissülni, s kimenni a város gyönyörű tengerpartjára, ahol számos strand várja a pihenni vágyókat. Ostia Lid tengerparti szakasza tökéletes helyszín lehet a fürdésre, ha utána még van kedve a turistának tovább folytatni felfedező útját, hiszen a közelben található Ostia Antica. A hely, amely a dicső Róma minden kellékével magával ragadja az utazó fantáziáját újra és újra.

italy-1633682_960_720.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://utonesutfelen.blog.hu/api/trackback/id/tr4112720192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása