Portugália Top 10+2 legszebb városa
2017. július 26. írta: ÚtonÚtfélen

Portugália Top 10+2 legszebb városa

Volt már úgy, hogy szinte hallottad, ahogy zúg az óceán, ahogy énekel egy város, hogy festeni akartál, még több és több színnel, hogy állni akartál a szikla tetején és hagyni, ahogy az óceán vize az arcodat érje? Van egy ország, van egy hely, ahol úgy érezheted, hogy szabad vagy, a „világ végén” vagy, tűzbe léphetsz, táncolhatsz, élhetsz, pihenhetsz. Ez most Portugália…

Porto - bor

Porto, akkor bor, ételek kavalkádja, nyár, napsütés és óceánillat. Portugália második legnagyobb városában járunk. Városközpontja az UNESCO világörökség része. A város egyik jelképe a Ponte Dom Luis híd, ami összeköti Portót Vila Nova de Gaiaval, ami elsősorban pincéiről híres. De mégis, hogyan lehet megismerni legjobban Portugáliát? Látogassunk el a Mercado do Bolhão Portora, a város legfontosabb piacára. Friss halat, húst, gyümölcsöt és számtalan kézműves terméket vásárolhatunk. Igazi íz bomba ami itt fogad, még kóstolni se kell, de az illatok már megtöltik a levegőt. Emellett a város dúskál az építészeti emlékekben, ilyen például a székesegyház, a Szent Ferenc templom, Klerikusok tornya (gránit óratorony), és a Tőzsdepalota. A városban sétálva, a piac felfedezése után nem szabad kihagyni a helyi specialitást az franceshina “szendvicset”, aminek a tetején olvasztott sajt van, pikáns szósszal öntik le, garantált élmény.

boat-2407570_960_720.jpg

Lisszabon - zene és élet

Európa egyik legszínesebb országa Portugália, ahol számos népcsoport megfordult, a hunok nyomása elől menekülő vandáloktól, a rómaiakon keresztül, a mór és berber népekig, szinte mindenki itt hagyta az kézlenyomatát. A várost a kulturális sokszínűség, a szecessziós épületek, a monumentális katedrálisok, a szín kavalkád és a melankorikus fado hangjai jellemzik. Nem óriási metropolisz, élhető város, aminek egyik legfontosabb látnivalója a Szent Jeromos-kolostor, ami Vasco da Gama-nak és India felfedezésének állít emléket. A Fado Múzeum igazi kuriózumnak számít, hisz emléket állít a portugál jellegzetes zenei műfajnak a fadonak.  A különleges éneket spanyol gitáron és 12 húros portugál gitáron kísérik. Talán mór eredetű, amit egykor a portugál főváros mór negyedeiben énekeltek.

13565736025_b29487a3db_z_fado.jpg

Sintra – a legszebb falu a világon

Byront idézve: a “legszebb falu a világon”. A Lisszabontól csak 30 km fekvő, a hegyek ölelésében található Sintra városában a római, mór és portugál nemesség számtalan palotát építtetett.  Vannak olyan épületek, amelyek a 8. századból származnak. A legrégebbi épületek között csodálhatjuk meg a Palácio Nacional de Pena-t, ami tulajdonképpen a németországi Neuschnwanstein várának mintájára épült az 1800-as évek közepén, és a portugál királyi család nyári rezidenciája volt. Az itt sorakozó várak közül a Castelo dos Mouros, mór vár, és a Palácio de Monserrate is a fontos látnivalói közé tartozik. Az utóbbinak szintén van egy csodálatos kertje is - Monserrate Gardens. A városban járva, némiképp megpihenve betérhetünk egy játékmúzeumba, ahol több mint 20 ezer darab játékot őriznek, még az ókori Egyiptomból is. 

portugal-393865_960_720.jpg

 Óbidos – királynők városa

Hogy miért kapta meg Portugália egyik legszebb városa címet? Rögtön megértjük, ahogy belépünk a városba. Vakítóan fehérre meszelt, zömök házak, keskeny sikátorok, kovácsoltvas, virágoktól roskadozó erkélyek díszítik a települést. Az egykori fellegvár, ami köré kiépült a város, korábban védelmi funkciót is ellátott. A termékeny síkságból kiemelkedő hegy tetején található település, Európa egyik legromantikusabb városa. A hatalmas erőd falai mögött megmagyarázhatatlan báj uralkodik.  Az Óbidos nevet az esküvői ajándékkal kapcsolják össze évszázadok óta. A várost ugyanis I. Dénes király adta ajándékba feleségének, Izabella királynénak esküvőjük alkalmából, a 13. században. Ettől kezdve a portugál királyok nem drágakövekkel, hanem szebbnél szebb városok ajándékozásával fejezték ki hódolatukat leendő feleségük iránt. Kevés olyan várost ismerünk ami manuelin stílusban épült. Mindenhol erődített falak, hatalmas kapubejárók, és csodásan festett, hagyományos azulejo csempék. A gyönyörűen festett csempék Krisztus szenvedéseit ábrázolják, a 18. században készítették őket. Erő és nőies finomság egy helyen.

obidos-469057_960_720.jpg

Tomar – a templomosok vára

Portugália középső részén, a Nebeo folyó partján találjuk meg Tomart. A középkori Portugália legtöbb és legszebb épített emlékeit itt találhatjuk.  A városban, a Konvent de Cristó kolostor a Templomos Lovagrend egykori központja. A szentföldi háborúk után, a Templomos Lovagrend felszámolása Portugáliában nem olyan radikálisan zajlott, mint Franciaországban. Itt nem voltak kínzások, kivégzések, máglyahalál, „csak” a birtokaikat kobozták el, majd pár év múlva 1319-ben beléphettek a Dénes király által alapított Krisztus Lovagrendbe. Később a lovagrend nagymestre, az akkori király testvére, Tengerész Henrik herceg lett. A herceg a rend és a saját anyagi forrásait is navigátor iskolájára és a felfedezések szervezésére - finanszírozására fordította, így a tomári központ kibővítésére is figyelmet szentelt. Az épületek eredetileg a jeruzsálemi Szent Sír és Salamon templomának mintájára készültek. A több ezer négyzetméter alapterületű épületegyüttesek ma már nagyszerűen szemléltetik a XII-XVI. századi portugál építőművészetet, - ami ma már a Világörökség része.

convent-of-christ-3096346_960_720.jpg

Batalha – királyok nyughelye

A város legfontosabb épített öröksége a Győzelmes Szűz Mária kolostora és temploma. Az épületegyüttes különleges értékét, hogy ez a legnagyobb angol gótika hatása alatt épített templom és kolostor portugál földön. A belső szerkezet és a keskeny oldalhajók még a francia gótika jegyeit hordozzák, de a boltozaton megjelenek az angol stílusjegyek. Az egyetlen, nyugatra néző főkapu mellett jobbra találjuk az Alapító kápolnáját. A kápolna közepén áll I. Jánosnak és feleségének Philippának a síremléke, a szarkofágot portugál és angol címer díszíti. A kápolna déli falánál I. János fiainak sírjait láthatjuk, közöttük Tengerész Henriknek a sírját is. A Királyi kerengő a mánuel stílusú keleties, légies arab vonásokat hordozó, ornamentikának gyöngyszeme. Jellegzetes mintái a növényi motívumok, Mánuel király gyűrűs éggömbjével és a Krisztus-rend kettős keresztjével.

jeronimos-monastery-502815_960_720.jpg

Évora – földi paradicsom

Megrajzolt síkság, olajligetek és szőlőültetvények varázsa ez a hely. A táj lüktet, a síkon elterülő kisváros pedig csöndben várja a látogatókat. A régi épületek és múzeumok önmagukért beszélnek. Leghíresebb épülete a Capela dos Ossos, a kápolna, melynek építéséhez több ezer ember földi maradványait, csontokat és koponyákat használtak fel. Némiképp hátborzongató, mégis magasztos.

Fatima – Szűz Mária városa

A város, ahol 1917-ben három kisgyermek előtt megjelent Szűz Mária. A jelenés helyén áll ma Fátima katedrálisa, a lenyűgöző neoklasszikus épület. A katedrálist körülvevő tér kétszer akkora, mint a vatikáni Szent Péter tér, mivel zarándokok hatalmas tömegeit kell befogadnia.
A közelben található az Ourem, a 15. századi kastélyával és ősi templomával. A Fatima felett emelkedő város falairól fantasztikus látvány tárul a látogatók elé.

our-lady-of-fatima-basilica-portugal1.jpg

Duoro-völgy -  “Isten teremtette a földet, és az ember a Douro-t.”

Toszkána, és Provence után érdemes szemügyre venni a portugálok Douro-völgyét. A kulturális és természeti szépség, kiemeli az ország régiói közül ezt a vidéket. A szőlőtőkéktől roskadozó teraszos domboldalak, tavasszal virágzó mandulafák, oliva ligetekkel dúsított földek, a mennyei hangulatot hozzák. A 850 méter hosszan kanyarog Douro, szurdokokat vájt a pala és gránitsziklákba. Leglátványosabb szakasza a Mesao Frio és Pinhao közötti rész, ahol a teraszos szerkezet olyan nagy kiterjedésű, hogy a Kínai Nagy Fal mellett ez az egyetlen ember alkotta dolog, ami látszik a világűrből. A portói bor vidéke a világ első hivatalos bortermelő régiója, 1756-ban hozták létre, bár a Douro portugál szakaszán már az ókori időktől fogva kb. 2000 éve termeltek szőlőt és készítettek bort. A völgy hangulatához tartozó jellegzetes portugál udvarházak – quintas, és a rusztikus falvak igai gyöngyszemmé teszik a völgy minden szegletét.

winery-1357947_960_720.jpg

Braga – portugál Róma

Az ország egyik legfőbb vallási központja Braga, amely tele van szebbnél szebb templomokkal, emiatt gyakran nevezik a portugál Rómának. Itt nem kell beállítanunk az óránkat, a templomharangok pontosan jelezni fogják, hogy mikor keljünk, mikor induljunk, mikor hagyjuk abba a munkát. A történelmi központban található katedrális - Sé de Braga - az egyik leghíresebb műemlék az országban, hisz az első portugál király, szüleinek kívánságára építette, akiknek sírjait is itt találhatjuk a királyi kápolnában. A város másik nevezetessége a Bom Jesús do Monte. Portugália egyik leggyakrabban fotózott turistalátványossága.

bom-jesus-do-monte-459706_960_720.jpg

Ponte de Lima - a zöld bor városa

Gyönyörűséges platánfa sor árnyékos lombjai alatt vezet az út Ponte de Lima központja felé. A Lima folyó partján elterülő kisváros, zöld boráról vált híressé.  De honnan a zöld bor? A zöld most nem a bor színét, és nem az esetleges éretlenségét, hanem a frissességét jelenti. Speciális szőlőfajtájáról beszélünk, aminek borát a palackozástól számított egy éven belül el kell fogyasztani, különben veszít az élvezeti értékéből. A “zöld bor” (vinho verde) a nyári forróságban kitűnő szomjoltó.

water-3163871_960_720.jpg

Szent Vince fok

Európa legnyugatibb pontjához érkezünk, a mindig szeles és az óceán vizével áztatott Szent Vince-fokhoz. A már az ókorban is ismert, tájékozódási és hajózási szempontból kiemelten fontos sziklacsúcs csúcsán egy világítótorony nyújt biztonságot adó tájékozódási pontot, melynek fénye tiszta időben akár 60 kilométeres távolságból is látható. Algarve fontos központja volt a Felfedezések korában a hajóépítőknek, térképészeknek, tengerészeknek.

lighthouse-638343_960_720.jpg

Színes csempék, régi házak, macskaköves utcák, középkori várak, aranyló strandok, romantikus tájak, borok, és a porto, az Atlanti-óceán, a melankolikus fado, a saudade-t, ez a nosztalgikus és szomorkás „portugál érzést”, ez az, ami meghódított.

Írta: ÚtonésÚtfélen-Dankó Zsuzska

fotók: pixabay

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://utonesutfelen.blog.hu/api/trackback/id/tr6412692835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kiskutyauto 2017.07.28. 09:00:56

Mindig utáltam az ilyen utikönyveket, úti füzeteket, úti filmeket, úti blogokat... lehet mondani persze azonnal trollkodva, hogy savanyú a szőlő, de mellé megy, mert bejártam a fél világot... sok helyen voltam, bőven elég helyen ahhoz, hogy már teljesen közönyös legyek az ilyen "nagy dolgok" iránt, mint egy távoli szép ország, szép táj, szép város... sok tucat szép országot, több száz szép várost, több száz szép tájat... nem ad már újat semmi... lehet én égtem ki, akkor az az én bajon, de nem én vagyok itt a téma... Hanem a poszt és a poszt témája a téma... és most kivételesen talán életemben először olvasok el egy uti- vagy ha tetszik turisztikai blogot/posztot, ahol nem volt bennem a szokásos tüske, hogy na már megint egy senki próbálja magát felértékelni azzal, hogy valahogy elvergődött, ki tudja kinek a pénzén egy jónak gondolt helyre... és most el van magától ájulva, hogy milyen kurva menő most... és általában ilyenkor nem irigységet érzek, hanem szánalmat... DE MOST ELŐSZÖR JÓ ÉRZÉST ÉRZEK! Kiválóan megírt őszinte, korrekt és szerény poszt, alázat van benne, tisztelet, és nagyon érdekes..!!! Nem azt kell megtudnom belőle, hogy mekkora nagy király a poszt írója, hogy ő oda utazott, hanem tisztán csak azt, hogy mennyire jó a hely, amit bemutat... Köszönöm! Végre.... még sok ilyet...!!!
süti beállítások módosítása