Szeszélyes évszakok…
2017. május 04. írta: ÚtonÚtfélen

Szeszélyes évszakok…

Az EGERERDŐ Zrt által kezelt állami erdőterületeket sem kímélte a váratlan áprilisi havazás. A Mátrában és a Bükkben az erdőterületek és a közjóléti berendezések szenvedték meg legjobban a két napos viharos havas esőt. Az erdők jelenlegi helyzetéről, és az általános teendőkről beszélgetünk a következő percekben Dobre-Kecsmár Csabával, az EGERERDŐ Zrt. általános vezérigazgató helyettesével.

18055661_1549852748358082_1139977914121112920_o.jpg

Milyen állapotban vannak az EGERERDŐ Zrt által kezelt állami erdők, a szélsőséges áprilisi időjárás után?

  • Valóban egy olyan természeti jelenséggel találkoztunk itt április 19.-20. magasságában, ami nem egy szokványos időjárási jelenség, és mondhatom az elmúlt 20, 30, de lehet, hogy 50 évben sem volt ilyenhez „szerencsénk”. Egy összetett kárláncolat, károsítás jelent meg a kezelésünkben lévő erdőterületeken. Most már nagy biztonsággal merem mondani, hogy a Mátra zárt erdei megúszták ezt a károsítást. Itt igazából a közlekedési utak mellett és a belterületeken keletkeztek károk. Míg sajnos a Bükkben jelentősen károsodtak a zárt erdőtömbök is. A számok nyelvére lefordítva, a Mátra területén egy nagyjából tízezer köbméteres kárt prognosztizáltunk, természetesen a területen eloszló mennyiségben, míg a Bükk területén, csak a mi működési területünkön, nagyjából egy ötvenezer köbméter, amit eddig fel tudtak becsülni a kollégák. A szomszédos erdőgazdaság az Északerdő Zrt.-t még súlyosabban érintette ez az időjárási jelenség. Ott ennek a mennyiségnek a dupláját jelezték, az ott dolgozó szakemberek.

Miért volt ez az időjárás annyira különleges?

  • Egy tavaszi, normál időjárási viszonyok között, amikor már felázott volt a talaj, - egy megelőző kedvező időjárásnak köszönhetően, megindult a természet, kipattantak a rügyek, lomba borultak az erdők, - ekkor érkezett ez az extrém havazás. Egy nedves, nagy tömegű hótömeg érkezett meg a kifakadt fáknak a lombkoronájára, és itt változatos kárképeket okozva, az egészen idős, 100 évet meghaladó bükkös és tölgyes állományok kidőlésétől, a fiatalos állományokban mutatkozó hónyomásig, (amikor maga a csemete nem tört össze, vagy nem dőlt ki, de lefeküdt a hónyomás alatt) mutatkoznak különböző kárképek. Kidőlések, ágak leszakadása, mutatkozik a területen olyan speciális kárképek, mint a dominó szerűen kidőlő erdőállományok. (ilyenkor egy fa gyökérzete gyengülhetett meg, a nagy méretű fa a hegyoldalban elindult, a kidőlés irányába, és ledöntötte maga előtt dominószerűen az egyébként még állékony fákat)
  • 17991282_1549852735024750_14350307511306888_o.jpg

Melyek a legfontosabb feladatok?

  • Természetesen időrendi sorrendben az emberi élet mentése és a személyek kimentése az érintett területeken volt a legfontosabb feladatunk, együttműködve a katasztrófavédelem, rendőrség, közútkezelő kollégáival. Ezt követte a vagyonbiztonság, a járműveknek a kimentése. Ezt követően a közút hálózat felszabadítása, a vonalas létesítmények felszabadítása, belterületeken a kárelhárítási munkák, majd a zárt erdőtömbökben az erdei utak megtisztítása. Sajnálatos módon a szilvásváradi Szalajka-völgyet sem kerülte ki ez a káresemény. Jelentős fakidőlések történtek a völgy teljes szakaszán, az ottani infrastruktúrában komoly károkat okozva. A kollégák itt is azonnal megkezdték a kárelhárítási munkákat, ami jelenleg is zajlik. A szabadtéri múzeum komoly rekonstrukcióra fog szorulni.
  • 17991592_1177742425688176_9154408646469743921_o.jpg

Van még veszélyeztetett terület?

  • A Mátrában már nem kell számolni lezárt turistaútvonallal sem. A Bükkben, főleg az észak bükki részekben, illetve a dél Bükknek az 500-600 térszintet meghaladó térségek fölötti részeken folyamatosan dolgozunk, hogy felszabadítsuk a turistautakat. Itt az a kérésem, hogy aki ebbe a régióba szeretne kirándulni az előtte tájékozódjon, illetve figyelje a helyszínen kihelyezett, lezárást jelző vagy tájékoztató, baleset megelőzési táblákat. A hétvége közeledtével igyekszünk frissíteni az állapotjelentésünket, és kiadni egy aktuális tájékoztatást a lezárt utakról vagy a kevésbé látogatható területekről.

Milyen állapotban vannak a frissen telepített erdőrészek?

  • Ez a nagy kérdőjel. Amit említettem, hogy ez a speciális kárkép, ez a bizonyos hónyomás, ami jellemzően a fiatalos erdőknek a kárképe, ez az amire csak majd ősszel tudunk válaszolni, hiszen majd az őszi lombhullást követően fog kiderülni, hogy ezeknek az erdőknek szükséges lesz e az újratelepítése, újraerdősítése. Bízunk benne, hogy nem.

 A vadállomány, hogyan viselte ezt a kivételes időjárási helyzetet?

  • A vadállomány szempontjából inkább a vastag hótakaró jelentett egy jelentős kockázatot, a vaddisznó és muflon tekintetében már szaporulattal rendelkeztek az állományok. Ennek a szaporulatnak a néhol 1 m vastagságot is elérő hótakaró komoly veszélyforrást jelentett: felfázás, tüdőgyulladás, hólyaghurut tekintetében. Tehát a szaporulatot illetően komoly elhullásra számítunk. Nyílván a természet együtt él az ilyen jelenségekkel, a természet egy dinamikus rendszer, a vadállomány ki fogja heverni ezt a csapást, de nyílván ehhez idő fog kelleni.
  • 20120420-vaddiszno-es-kolyke-egy-keletnemet-vadasparkban3.jpg

Hol találhatunk információkat az erdők állagáról?

  • Elsősorban az EGERERDŐ Zrt facebook oldalát használjuk kommunikációs célokra, illetve a velünk kapcsolatban lévő médiumokat értesítjük az aktuális hírekről, és soros stratégiai együttműködésben vagyunk a Magyar Természetjáró Szövetséggel a mtsz.org oldalon is megtalálhatóak a legfrissebb hírek az erdőlátogatásokkal kapcsolatban.

Köszönjük a hasznos információkat!

fotók: egererdő zrt, bnpi.hu, origo.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://utonesutfelen.blog.hu/api/trackback/id/tr8212481343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása