Száguldás, Alpok szerelem, száguldás...
2017. május 02. írta: ÚtonÚtfélen

Száguldás, Alpok szerelem, száguldás...

Mura-menti kerékpárút

Bor- fürdő - kulináris élmény - kultúra egy helyen, a Mura-menti kerékpárút településein. Egy igazi kultúrsokk, ha rászánjátok magatokat és tekertek egy nagyot az Alpok gyönyörű hegyei között.

4724_c_steiermark_tourismus_broenner.jpeg

A Mura-menti kerékpárút régióin és településein átkerekezve, különleges „varázslatban” lehet részetek. Történelmi városok, nemzeti parkok, természetvédelmi területek, vagy épp a Natura 2000 európai programban szereplő védett területek, vadregényes tájak várják a biciklizés szerelmeseit. És ha mindez nem lenne elég, akkor a beiktatott megállók során számos kulináris és Stájerországhoz méltóan, kulturális élmények sora vár rátok.

2592_eierschwammerl.jpeg

A Mura-menti kerékpárút csúcspontja „az arany középút” kifejezés valódi értelmében: Graz, amely Európa 2003-as kulturális fővárosa, az UNESCO világörökségi listáján szereplő óvárosával és az Eggenberg kastéllyal mindenki számára kötelező látnivaló. A középkortól a 21. századig, számos építészeti korszak remeke képviselteti magát és a kulináris palettáról se feledkezünk meg, hisz a sztárkonyháktól a házias ételekig olyan sokszínűséggel találkozhattok, hogy kedvetek se lesz tovább indulni.

a07_schloss_eggenberg_umj_jare.jpeg

Az egykori kereskedelmi úton, többféle ütemben, szakaszban gurulhattok végig, egészen a borvidékeiről és fürdőhelyeiről ismert osztrák-szlovén-magyar hármas határig. A következő szakaszok csupán javaslatok, csak tipp hogy a látvány és az élmény garantált legyen. Viszont használjátok a jól bevált térképeket, például az Esterbauer kiadó gondozásában megjelent „Mur-Radweg” (Mura kerékpárút) kerékpáros útikalauzt. S ha belevágtok, akár útközben vagy az út után, mindenképp jelentkezzetek, várjuk az élménybeszámolót!

 murradweg.jpg

 

Nézzük, hogyan érdemes, és mit mondanak a tapasztalt kerékpárosok:

1.nap: Bad Radkersburg

A gépkocsikat leparkolhatjátok ingyenesen a termál fürdő közelében, majd tovább utazhattok kerékpáros transzferbusszal St. Michael-be, ahol a Mura folyó ered, de le is kerekezhettek.

2.nap: Kerékpártúra St. Michael – Murau (kb. 55km)

Az útvonal legvadregényesebb szakasza következik. A Mura itt még csak keskeny, tiszta vizű kis patak, fenyvesekben és tisztásokon át kanyarog, jelentős eséssel. Tamsweg érintésével, jó minőségű kerékpár-, és erdei utakon, rövidebb emelkedőkkel tarkítva érkezhettek Murauba.

murau-2542730_960_720.jpg

3.nap: Murau – Judenburg (környéke) kb. 65km)
Az Alacsony Tauern lábainál, a szűk Mura-völgyben folytatódik az út, aránylag kevés települést érintve. Egy-egy rövidebb emelkedős részt még ezen a napon is megtehettek a összességében jól kerékpározható, változatos tájon. A szakasz felénél túl fekszik Judenburg, érdemes egy kis kitérővel szétnézni a településen.

4.nap: Judenburg - Bruck an der Mur/Oberaich kb. 60km
Javában tart még a hegyvidéki szakasz, ahol alpesi környezetben, szép panorámájú, lejtős kerékpárutakon közelíthettek az útvonal lankásabb, Graz közeli régiója felé.

iseler-59666_960_720.jpg

5.nap: Bruck an der Mur/Oberaich - Graz kb. 60km

6.nap: Graz - Mureck kb. 65km
Graz után a stájer dombvidék következik, a termálfürdők és kiváló borok vidékén kanyarog a bicikliút. A könnyen biciklizhető terep, élvezetes haladást tesz lehetővé, sok megállási lehetőséggel, borkóstolással.

7.nap: Mureck - Bad Radkersburg kb. 25km. Elutazás.
A hazautazás előtti utolsó szakaszt érdemes ilyen rövidre hagyni, hogy jusson idő és energia Radkersburgra illetve az utazásra.

Jó tekerést ;)

forrás: http://www.bikeholidays.hu

fotók: https://www.steiermark.com

A bejegyzés trackback címe:

https://utonesutfelen.blog.hu/api/trackback/id/tr2012473851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása