Magyarország 7+1 leghangulatosabb pincészete, borbárja és étterme
2017. augusztus 31. írta: ÚtonÚtfélen

Magyarország 7+1 leghangulatosabb pincészete, borbárja és étterme

Bor, mámor, Magyarország. Szürettől szüretig, az év minden szakaszában ízlelhetjük, érezhetjük a hazai föld ízét. Tájegységről tájegységre haladva felfedezhetjük a habitusunkhoz illő legszebb borokat, ízeket, illatokat. Kalandra fel!

206024_263415760339515_3318526_n.jpg

Gál Tibor Pincészet – Fúzió (Eger)

Eger, ahol még a törökök is azt hitték, hogy attól erős a magyar vitéz, mert a bika vérét (vörös bor) issza! Talán nem is lett volna annyira hihetetlen a történet, ha anno már lett volna vörös szőlőfajta, és ebből adódóan vörös bor az egri bortermelő vidéken. Viszont eme mondának köszönhetően a név megmaradt, és az Egri Bikavér, ma már hungarikumként kóstolható, többek között a 2014 júniusában kapuit kinyitó Fúzióban.

kepkivagas_3.PNG

A komplexum magába foglal egy 500 éves tufapincét, borbárt, borboltot, lounge-ot, egy 120 fős kóstolóhelyiséget, a vidék egyik legjobban felszerelt konyháját és a világ első Bikavér Múzeumát. Az épület egy építészeti remekmű, ahol a hagyományos és modern stílus ötvöződik, ezzel mutatva a múlt és a jelen kapcsolatát. A Gál Tibor Fúzió már önmagában választ ad a kérdésre, miért is érdemes Egerbe látogatni. Email: fuzio@galtibor.hu

kepkivagas_3_1.PNG

Pannonhalmi Apátsági Pincészet (Pannonhalma)

A Pannonhalmán otthonra találó bencés szerzetesek mindig szoros kapcsolatban álltak a szőlőtermesztéssel és a borkészítéssel. A pincészet szakmai tanácsadója id. Gál Tibor nemzetközi hírű egri borász volt. A pannonhalmi bencés borok kedvelői számára a monostor építészeti, természeti és kulturális öröksége, valamint szerzetesi hagyománya mind fontossá válnak. A Pincészet borai köré szerveződik a Főapátság, a Levéltár és Könyvtár, az Arborétum, a Gyógynövény- és Levendulakert, valamint a VIATOR Apátsági Étterem és Borbár, így az érdeklődők számára szinte minden évszak kínál valamilyen apátsági élményt. Email: pinceszet@osb.hu

apatsagipince_hu.PNG

Bardon Borászat (Erdőbénye)

Tokaj-Hegyalja egyik legősibb borászati múlttal bíró települése, Erdőbénye. A Bardon Borászatot 2007-ben alapították, a birtok profilját főként az elegáns és könnyed, ámde tartalmas, száraz borok alkotják. Tokaj-Hegyalja nemzetközi hírnevét is erősíti a legszebb évjáratokban készített aszú és szamorodni, valamint a rendkívül igényes, és különleges pezsgő.

16113970_1542474862433592_5067149896113927101_n.jpg

Az igényesen kialakított, arisztokratikus stílusú birtokközpontban egyszerre van jelen a modernitás és az antik hagyomány, miközben a legújabb technológiai eljárásokat ötvözik a tradicionális értékekkel. Email: adam.molnar@bardonwines.com

13934999_1371675039513576_3886871270612506796_n.jpg

Benedek Pince (Gyöngyöstarján)

A mátrai borvidék az ország második legnagyobb, hegyvidéki boros területe, ahol az illatos, könnyed, gyümölcsös borok mellett a nehezebb, testesebb borok is jelen vannak. Itt hamar kezdődik a tavasz, gyorsan pattannak a rügyek, a zsendülés a helyi fajták, így a sárgamuskotály, a cserszegi fűszeres, a rizlingszilváni, a szürkebarát, a chardonnay, tramini, sauvignon blanc, kékfrankos tőkéin szinte mindig mosolyt csalnak a jó időt nagyon várók arcára. A Gyöngyöstarjánban lévő Benedek pincészetben főleg világfajtákkal dolgoznak, így a chardonnay, a sauvignon blanc és a szürkebarát is közel nyolc éve hoz jobbnál jobb tételeket. A Mátra vonulatain sétálva, túrázva, kisebb falvait körbejárva, rögtön szerelmes lesz az utazó a hegyeket körbelengő gyümölcsös illatba. Email: info@benedekpince.hu

benedek.jpg

Laposa Birtok (Badacsony)

A vulkanikus eredetű tanúhegyek területein teremnek a Balaton-felvidék legszebb szőlői. A Laposa birtok élete, keletkezésének története igazi love-story, ami 1978-ban kezdődött a Balaton-felvidéken – egészen pontosan egy vonaton, ahol a nagyszülők találkoztak. Így egyesült a budapesti „kádármester” Laposa család és a badacsonyi „szőlőműves” Barabás család. A fiatalok, nászajándékba egy kis présházat kaptak a Balaton-felvidéken. Ma a Laposa birtokon, alapvetően fehérborokat készítenek. A Badacsonyi borvidékre jellemző, tradicionális, helyi szőlőfajtákkal dolgoznak. Megtalálható az olaszrizling, rajnai rizling, szürkebarát, kéknyelű, furmint és juhfark.

badacsony.jpg

És, ha már itt járnak Badacsonyban, akkor egy finom üveg borral mindenképp látogassanak fel a Rózsakőhöz, amely a szerelmesek kedvenc célpontja. A Rózsakő a legromantikusabb helyek egyike a Balaton környékén. Nevét Szegedy Rózáról kapta, aki a hagyomány szerint gyakran üldögélt rajta férjével, a költő Kisfaludy Sándorral. Valószínűleg innen ered a legenda, hogy ha egy fiú és egy leány a Balatonnak hátat fordítva leül a kőre egymás kezét fogva, még abban az esztendőben jegyesek lesznek. Email: birtok@bazaltbor.hu

laposa_birtok.jpg

Heimann Családi Birtok (Szekszárd)

A Szekszárdi Borvidék a Dunántúli-dombság első, keleti lankáin terül el. A dombokat fedő vastag lösztakaró kerek, gyümölcsös, élettel teli borokat, elegáns aromákat ad, míg a mediterránra jellemző, meleg ősz hosszú érési periódust biztosít. Emiatt Szekszárdon otthonra leltek a világfajták, mint a merlot, a cabernet franc, és a syrah. A Heimann birtok mindennapjaiban a felhalmozott bölcsesség, alaposság, és az ifjúság lendülete érződik. A Heimannok mindig is felelősséget vállaltak a környezettel szemben.

large.jpg

Saját konyhájukban és a vendéglátásban is hasznosítják a borkészítés “melléktermékeként” születő finomságokat. A szőlőtörkölyből rendkívül tápanyag gazdag szőlőmag olajat készítenek. Az előszüretelt zöld szőlőből verjus készült, melyet fröccsnek és savanyításra is használnak. Aki szereti kutatni, keresni az élet mélységeit, főleg a borok bölcseit, azoknak itt a szekszárdi borvidéken kell kutakodniuk… Megéri… Email: heimann@heimann.hu

large-2.jpg

Gere – Gere Attila Pincészete (Villány)

Magyarország legdélebbi borvidékén már a római időkben folytattak szőlőművelést. A német ajkú lakosság, svábság betelepítése a XVIII. században, jelentős fejlődést és változást hozott a szőlőtermesztésben és borászatban. Ekkor létesültek a máig híres pincesorok is. Villányban inkább a kékszőlők, míg Siklós környékén a fehér szőlők a jellemzőek, de a borvidék alapvetően testes vörös borairól híres. A Gere birtokon készült borokon a villányi termőtájra jellemző illat- és íz jegyek dominálnak. A Gere Bor-Bár egy régi sváb présházból átalakított, az étterem stílusához igazodó, de eredeti jellegénél megmaradt borozó, delikát üzlet, ahol a Gere Attila, Weninger & Gere, illetve Gere & Schubert pincészetek borai mellett szőlőmag termékek, csokoládékülönlegességek, lekvárok, olajok, egyaránt megtalálhatók. E-mail: pinceszet@gere.hu

f60a8494-1210x423.jpg

Ti ajánlottátok:

Öregharang Borozó (Hévíz)

Hévíz egy csendes kis városka a Dél-Dunántúlon, nevét a településen feltört hévízforrásról kapta. Ennek a gyógyhatású rétegvíznek köszönheti hírnevét. Az itt feltört hévíz gyógyhatását már a rómaiak is ismerték, azóta pedig a világ számos pontjáról érkeztek ide – és érkeznek mind a mai napig - felüdülni, felfrissülni és gyógyulni vágyók. Az egregyi szőlőhegy borospincéiről, illetve a szőlősgazdák vendégszeretetéről sem lehet elfeledkezni. Az Öregharang étteremben, saját készítésű borok mellett, kifejezetten magyar ételspecialitásokkal várják a vendégeket, mint többek között a kecske, szürke marha, vízi bivaly, szamár, gyöngytyúk, nyúl és mangalica különlegességekkel és az ételekhez illő borokkal. Email: gabca32@gmail.com.

phoca_thumb_l_oreg_harang_heviz_28.jpg

fotó: galtibor.hu, bazaltbor.hu, gere.hu, apatsagipinceszet.hu, heimann.hu, bardonwines.com, oregharang.hu

bor

A bejegyzés trackback címe:

https://utonesutfelen.blog.hu/api/trackback/id/tr1712794626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.