Úton-Útfélen

www.szentistvanradio.hu

Éjféli nap 97’

2017. május 19. 11:55 - ÚtonÚtfélen

Egy norvég kerékpáros nászút története és úti élményei 20 év távlatából, Kájel Árpád, és Kájel Árpádné Mokó Csilla emlékei és naplóbejegyzései alapján…

18554478_1445802112124784_816178878_n.jpg

Pont 20 éve házasodtatok össze, és indultatok el nászútra. Merre jártatok, és honnan jött az ötlet?

Árpi: Az ötlet már régen megvolt, hogy el akarunk jutni Norvégiába, az Északi - fokra. Jött egy jó alkalom erre az esküvővel, hogy egy nászútra menjünk el, ami nem szokványos, nem hétköznapi, hanem egy kicsit más módon történik ugyanis mi kerékpárra mentünk el Nordkapp-re, Európa legészakibb pontjára.

Már a házasságkötés előtt is tudtátok, hogy lesznek kihívások egymással szemben?

Csilla: Igen, eleven egy tó jegén ismerkedtünk meg korcsolyázás közben. A házasságkötés is viszonylag sokat váratott magára, 7 év után házasodtunk össze, és ezalatt a hét év alatt volt időnk kiismerni egymást minden téren. Együtt jártunk sokat a hegyekbe, biciklizni, sziklamászó tanfolyamra, tehát ez az út inkább csak már megkoronázása volt az addig 7 évünknek.

Mit lehet tudni erről az útról, hogyan találtatok rá erre az útvonalra?

Árpi: Én korábban szerettem volna eljutni Finnországba. Így jött, hogy Norvégián keresztül menjünk el Nordkapp-re, majd onnan Finnországba, az Északi sarkköre, és úgy jöjjünk vissza le Helsinkibe. Gyakorlatilag ez a mi szüleményünk volt, fogtuk a térképet és mentünk a fejünk után.

18554825_1445802132124782_1625596727_n.jpg

Azt gondolom, hogy nőként mindig nagyobb kihívás elindul egy ilyen hosszabb útra. Hogyan készültél Csilla erre az útra, ami ráadásul nászút is, hogy meg legyen a romantikája és az élmény része is?  

Csilla: Ez egy nehéz kérdés, és mindig ki is szoktak neveti, mert a férfiak általában fizikai edzéssel készülnek egy ilyen útra. Én pedig mindig azt szoktam mondani, hogy rápihentem. Én inkább cukrászdába szerettem járni előtte és nem edzeni. Ettől függetlenül azért sokat kerékpároztunk. Ózdi születésűek vagyunk, és minden hétvégén hazalátogattuk a szüleinkhez, természetesen azt is kerékpárral. Eleve ez már 50 km oda vissza. Életmódszerűen, folyamatosan mozogtunk, más igazából nem volt.

20 évvel ezelőtt hogy vittétek magatokkal a biciklit Árpi? A mostani tapasztalatokkal mit vinnél most magaddal?

kepkivagas_4.PNG

Árpi: Azt gondolom, hogy most sem vinnénk más felszerelést. Akkor meghaladtuk a kort. Nagyon ügyesen nagyon jól pakoltunk össze, ma is ugyanezek a trendek mennek. Ami érdekesség volt, hogy arra már nem maradt igazán pénzünk, hogy jó minőségű táskákat vegyünk. Ezért otthon a konyhába varrtuk meg az összes táskát, amire szükségünk volt. Saját készítésű, részben saját tervezésű táskákkal vágtunk neki az útnak. De minden volt nálunk gyakorlatilag horgászbot is volt nálam, mert volt olyan, hogy horgásztunk a tengerben és azt vacsoráztunk, tehát a horgászbottól a darált mákig, minden volt nálunk. Ezt utána is sokszor tudtuk kamatoztatni, hogy lényegre törően tudtunk pakolni, és tudunk is.

Csilla: Amit most vihetnénk még magunkkal az a 20 év technikai fejlődéséből adódóan, az új informatikai eszközök. Akkor még tükörreflexes gépünk volt, és hetente 1x telefonáltunk haza fülkéből. Az útra pedig papír alapú könyvekből, térképekből készültünk.

Sok új impulzus ért titeket abban a két hónapban. Melyek voltak ezek?

Csilla: Nyáron voltunk, június július és augusztus hónapokban, és volt, hogy pihenés képen egy 3-5 m-s hófalnak támasztottuk a kerékpárokat. Rénszarvasokkal bicikliztünk, legelésző rénszarvas csorda között sátraztunk a tundrán, és a tisztaság, amikor ivóvizet kerestünk, akkor teljes természetességgel mutatott rá egy bácsi a mellettünk lévő tóra, hogy onnan nyugodtan ihatunk.

 18518505_1445801742124821_49986837_n.jpg

Milyen típusú bicikli való a tundrára?

Árpi: A 90 es évek elején volt a nagy montenbájkos forradalom, hogy elterjedtek ezek a 26-s kerekű bringák. Nekünk is montenbájkjaink voltak, annyi volt benne az érdekesség, hogy a 26-os kerékre országúti gumik kerültek. Ami még érdekes és kaland volt, hogy indulás előtt egy hónappal ellopták Csilla biciklijét. Írtam egy levelet Schwinn Csepel Kerékpárgyárnak, hogy kéne egy bringa, mert van egy ilyen kalandunk. Érdekes módon visszaválaszoltak, elmondták őszintén, hogy nem tudják, hogy miért támogatják ezt az utat, mert nem szoktak senkit támogatni, de most egy nagyon kedvező feltétellel, jó konstrukcióban tudunk vásárolni bringát, nagyon kedvezményes áron. Csillának még azóta is teljesen jó egészségben szolgál az a bicikli, nekem azóta voltak csere-berék. Az út alatt egyszer volt egy nyeregcsavar törésem. Kénytelen voltam olyan 20-30 km-t állva tekerni. Finnországban bementünk egy házba az út szélén, segítséget kértünk. Feltúrták a fél garázst, de nem volt olyan csavar, amire szükség lett volna. Autóval a közeli, 30 km-re lévő boltba elvittek, megvettük a csavart. A bácsi sok mindent ismert Magyarországról. Kellemes délután kerekedett abból, hogy eltört a nyeregcsavar.

Meleg ruhákat vittek magatokkal?

Árpi: Nagyon meleg dolgok nem voltak nálunk. Volt vastagabb nadrág, sapka, kesztyű. Felülre pedig, akkor a nagy kalandnak számító gore-tex dzseki volt. De, nem igazán volt nagyon hideg. Átállt a bioritmusunk, a meleg miatt nem tudtunk aludni. Egész éjjel sütött a nap, az Északi sarkkörön túl nem megy le a nap, ugye ez nagyon nagy kaland volt, ezért is lett Éjféli nap 97’ névre keresztelve a túra. Ez a nagyon meleg pedig északi léptékkel nagyon meleg, 18-20 fokot jelent.

18518473_1445802155458113_857589973_n.jpg 

Hány tekercs filmet lőttetek el?

Árpi: Abban az időben nyakig benne voltam a fotózásban, mánia szinten, sokat diáztunk. Jó technikával tudtunk elindulni, és azt hiszem 14 tekercs filmünk volt. Teljesen másfajta hozzáállást, másfajta szemléletmódot igényelt meg, amiből hála Istennek még kicsi most is maradt, itt a nagy digitális forradalom után. Filmre tudatosan kellett fényképezni, ki kellett találni az expozíciót, sokkal nagyobb odafigyeléssel kellett megcsinálni a képet. Általában a tájat fotóztuk, mi viszonylag kevés képen vagyunk rajta, akkor még nem volt szelfi mánia.

kepkivagas_2.PNG

Milyen volt két hónap után hazajönni?

Csilla: A lombos erdő látványa két hónap után gyönyörűséges volt, akkor éreztük a honvágyat, hogy itthon vagyunk. Jó néhány kiló mínusszal értünk haza, de jobban értékeltük az otthonnak a kényelmét.

Árpi: A legnehezebb a bezártság volt. Akkor még egy szobás lakásban éltünk, és meg kellett szokni, hogy nem fúj felettünk a szél, hogy négy fal van körülöttünk. És emlékszem 2-3 napig nem tudtam ágyban aludni.

Terveztek újra ellátogatni ezekbe az északi országokba?

Árpi: Családdal tervezzük, hogy visszamegyünk valamikor. Én most voltam abban a szerencsés helyzetben, hogy munka okán voltam kint egy pár napot Osloban, hogy pont 20 évre rá jött egy ilyen lehetőség. Ami viszont 20 év alatt nagyon megváltozott…

Csilla: A gyerekeknek még erősödni kell, de célként határozottan a fejükben van, hogy egyszer ezt nekik is meg kell nézni… A képeket már levetítettük nekik, együtt már megnéztük, és ettől ők is kedvet kaptak.

kepkivagas.PNG

Köszönöm, hogy megosztották ezt a 20 évvel ezelőtti út élményit.

Szólj hozzá!
Címkék: éjféli

Virágok világa

2017. május 10. 16:38 - ÚtonÚtfélen

Május, a tavasz dereka, csupa illat, csupa szín, milliónyi derű-pillanat. Szeretném fokozni ezt a májusi csodát, ezért most gyűjtöttem néhány igazán izgalmas programot erre a május 12-13-14.-i hétvégére.

Napbor ünnep a Gyógyvizek Völgyében – 2017. május 13.

Az előző évek sikertörténete alapján, idén 3. alkalommal kerül megrendezésre a St. Andrea NAPBOR Ünnep, amely az év egyik legjobban várt zenei, gasztronómiai, kulturális napja Egerszalókon. Ha egy igazán pörgős, és kreatív programra vágytok, akkor itt a helyetek. Amellett, hogy piknik ebéddel, fotókiállítással, selyemfestéssel, óránként pincetúrával, gasztro sarokkal várnak titeket, még Dr. Lőrincz György is tart majd egy St.Andrea Fehérbor Mesterkurzust. A kiemelt események regisztrációhoz és belépőhöz vannak kötve, amit az andrea@standrea.hu email címen vagy a +36306925860-as telefonszámon lehet megtenni. Bővebb információ: https://www.facebook.com/events/1463257040404157/

st_andrea.jpg

Tekerj a Hegy're! –Tokaj, 2017. május 13.

A kerékpáros körtúrát hagyományosan, már ötödik éve rendezik meg. Két távon tehetitek próbára magatokat. A hosszabb (70 kilométeres) körben megismerkedhettek Hegyaljával és annak borászataival, pincészeteivel. A rövidebb távot pedig a családosoknak ajánljuk, ez röpke 25 kilométer, és a tokaji vidék legszebb természeti pontjait érinti. Mivel nem egy versenyről, hanem csak egy jóízű tekerésről van szó, ezért a Tokaj Fesztiválkatlan parkolójában a Kóstolja meg Magyarországot Tokajban! programhoz kapcsolódik. A kerékpártúra regisztrációhoz kötött, amit az alábbi helyen tudtok megtenni: https://docs.google.com/forms/d/1a_rqg2ZS6zkhqL9MaWUUeSVMf-MLJk6RjUuzjviRSAo/viewform?c=0&w=1

tekerjahegyre_banner_2.jpg

Tokaji partifecske hajózás - 2017. május 13.

Ismét Tokaj, de csak azért, hogy kedvezzünk azoknak, akik nem szívesen ülnek kerékpárra, de szeretnének egy kis időt ezen a csoda helyen tölteni. Most lehetőség nyílik arra, hogy megnézzétek Európa legnagyobb partifecske telepét Szabolcs-Zalkod térségében hajóval, Dr. Szép Tibor, a partifecskék kutatójának kalauzolásával. Bővebben: http://www.tokaj-turizmus.hu/Tokaji-partifecske-hajozas

52546747d508e_tokaji_partifecske_hajozas_plakat_datummal_2010-05-8-9.jpg

 

Madarak és fák napja a Dinnyési-fertőn - 2017.május 13.

Persze, ha május dereka, akkor kihagyhatatlan, a gyerekkorunkból ismert madarak és fák napja. Most a mesés Duna-Ipoly Nemzeti Park területén, a Dinnyés-fertőn tudjátok élvezni ezt a természetet üdvözlő programot. A Velencei-tó szomszédságában, egy rövid séta során meghallgatjuk a madarak énekét és megpróbáljuk beazonosítani őket. A séta időtartam: 3 óra. A programon való részvétel regisztrációhoz kötött, amit Fenyvesi Lászlónál, 30/663-4630-s telefonszámon tudtok megtenni.

20160129100326-az-itatopart-fenyvesi-tamas-pfn1dn5s.jpg 

Tavaszi virágzásünnep - 2017. május 13.

A Kőrös-éri Tájvédelmi Körzetben, a Csipaki rét tanösvényén tavaszi virágtengerbe vethetjük magunkat. A vizenyős réteken ekkor virágzik lila szőnyegként a szibériai nőszirom és számos orchidea faj. A túra hossza, kb. 3 óra, ne hagyjátok ki. Találkozó helyszíne: Mórahalom, 9.00-kor, az erdei iskolánál.

 imola_bio.jpg

Nyíregyháza - Állatpark

A Nyíregyháza - Sóstói üdülőkörzetben található állatpark, kicsiknek és nagyoknak biztosít felejthetetlen élményt. Több mint 500 faj, több mint 5000 egyede él itt együtt, és olyan különlegességekkel találkozhatunk, mint pl. a fehér tigris, az afrikai elefánt, a komodói sárkány, az indiai orrszarvú, a jegesmedve, a homoki tigriscápa, és a nyugati síkvidéki gorilla. Az ócenáriumtól, a sarkvidékig barangolhatunk, ha rászánjuk a napunkat, és hagyjuk, hogy ez autentikusan kialakított világ hatást gyakoroljon ránk.

 nyiregyhazi_zoo.jpg

Királynék nyomában - Veszprém, 2017. május 13.

Veszprém, a királynék városa, ezért minden évben megemlékeznek híres Gizella királynénkról is. A Gizella Napok alkalmából ingyenes városnézést szerveznek, helyi, profi idegenvezető közreműködésével. Veszprém nevezetességeit és történelmi értékeit ismerhetjük meg ezen a remek programon. A Jezsuita templomtól, a Veszprémi Várba vezet a túra. A programmal kapcsolatban bővebb a Tourinform Veszprém irodájában, a 88/404-548-as telefonszámon vagy az info@veszpreminfo.hu e-mail címen lehet érdeklődni.

200px-veszprem_istvanesgizella.jpg

Makett Kiállítás és Verseny – Celldömök - 2017.május 12-14.

A VIII. Celldömölki Makett Kiállítás és Versenyre szeretnélek invitálni titeket. Akit érdekel a miniatűrök világa, annak itt a helye. Számos forma, alakzat, használati tárgy és eszköz pontos másolata vár itt minden érdeklődőt. A helyszín: Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár.

amakett.jpg

Ha tehetném, szinte mindegyik programon ott lennék, de bármelyiket választjátok ti is, azt gondolom, igazán tartalmas és felejthetetlen élményben lesz részetek.

Szólj hozzá!
Címkék: virág

Időutazás a Gyógyvizek Völgyében

2017. május 09. 14:36 - ÚtonÚtfélen

Mese, mese, mátka… Ki tudja folytatni az ismert gyermekdalt? Lélekemelő, időutazásra hívó, gyermekkorunkba visszarepítő helyre hívlak titeket. A Gyógyvizek Völgye településeinek egy igazi gyöngyszemét mutatom meg nektek, Egerszalókot, sok tücsökzenével.

14222199_1419753264708333_2643830042709639876_n.jpg

A Tarna-völgyétől Miskolcig terjedő Bükkalja vidékének felső rétegét képező vulkáni tufakőbe vájt barlanglakásai kiválóan alkalmasak voltak lakhatásra. A Bükkalján ma 18 barlanglakásos település ismert. Az egerszalóki, helyi védelem alatt álló barlanglakások és környezetük, ma a hagyományokat őrző interaktív foglalkozások keretében mutatják be nekünk dédszüleink hétköznapi életét. Ha még nem tudod, vagy már elfelejtetted, hogy mit jelent dagasztani, kemencés kenyeret, süteményt sütni, milyen a népi körhintán hangosan nevetni, nyári melegben a tufakőbe vájt hűvös lakásban házi szörpöt inni, akkor itt a helyetek a Sáfrány utcai barlanglakásoknál.

14908209_1475340709149588_8916194553214340120_n.jpg

A mókának még nincs vége, mert a jövő nemzedékének, az ide látogatóknak és a helyi közösségeknek kialakított Sáfrány kert igazi ökoépítészeti és néprajzi mintákat követve, egy tökéletes harmóniát teremt a jelen és múlt között. A közelmúltban kialakított, a barlanglakások mellett található új közösségi térben kézműves és készségfejlesztő foglalkozások, kulturális események kapnak majd helyet.

13938388_1397119983638328_6184346846174463380_n.jpg

A Barlanglakásoknál beülhetünk egy 3D-s időgépbe, visszarepülhetünk oda ahol minden kezdődött... Dínók, vulkánok, víz, kőfaragás, tánc és minden, ami érdekes a múltból és a jelenből. Viszont nem csak mozi, hanem mesebarlang, királyfikat megszégyenítő 7 próbás játékok, jurta tábor, és kertbemutató is várja az érdeklődőket a Sáfrány kerti programok alatt. Itt igazi háztáji zöldségekkel, fűszernövényekkel, számos tájfajta gyümölcsökkel találkozhattok, és higgyétek el, hogy nincs jobb az illatos fűben leülni, pihenni, helyi kemencés kenyeret enni.

18119253_1693061267377530_6313649637043551916_n.jpg

Elfáradtatok? Én még nem, ezért szeretnélek felültetni benneteket, de csak a helyi tücsökbuszra. A kis elektromos ciripp, a Turisztikai irodától indul, elmegy az Afrikai fürdőház felé, majd felviszi az utasokat a Szűz Mária Neve Templomhoz, az egerszalóki Szűz Mária szentélyéhez, ahol számos, egyházilag is elismert csodás gyógyulások történtek, innen a borospincesor előtt elhaladva, a csodás Sódomb következik, és végül visszafordul Sáfrány kert felé.

17620139_1660088724008118_3205880371741268215_o.jpg

Remek utazás ez a völgy ezen kis szegletében, ahol a fáradt a nap után, vagy akár egész napos programként az itt található gyógyfürdők is remek élményt nyújtanak, nemcsak a gyógyulni vágyóknak, hanem a felüdülést keresőknek is.

1610031_1294215513928776_4877341929694605778_n.jpg

fotók: Gyógyvizek Völgye

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Szólj hozzá!
Címkék: gyógyvizek

Szeszélyes évszakok…

2017. május 04. 18:01 - ÚtonÚtfélen

Az EGERERDŐ Zrt által kezelt állami erdőterületeket sem kímélte a váratlan áprilisi havazás. A Mátrában és a Bükkben az erdőterületek és a közjóléti berendezések szenvedték meg legjobban a két napos viharos havas esőt. Az erdők jelenlegi helyzetéről, és az általános teendőkről beszélgetünk a következő percekben Dobre-Kecsmár Csabával, az EGERERDŐ Zrt. általános vezérigazgató helyettesével.

18055661_1549852748358082_1139977914121112920_o.jpg

Milyen állapotban vannak az EGERERDŐ Zrt által kezelt állami erdők, a szélsőséges áprilisi időjárás után?

 • Valóban egy olyan természeti jelenséggel találkoztunk itt április 19.-20. magasságában, ami nem egy szokványos időjárási jelenség, és mondhatom az elmúlt 20, 30, de lehet, hogy 50 évben sem volt ilyenhez „szerencsénk”. Egy összetett kárláncolat, károsítás jelent meg a kezelésünkben lévő erdőterületeken. Most már nagy biztonsággal merem mondani, hogy a Mátra zárt erdei megúszták ezt a károsítást. Itt igazából a közlekedési utak mellett és a belterületeken keletkeztek károk. Míg sajnos a Bükkben jelentősen károsodtak a zárt erdőtömbök is. A számok nyelvére lefordítva, a Mátra területén egy nagyjából tízezer köbméteres kárt prognosztizáltunk, természetesen a területen eloszló mennyiségben, míg a Bükk területén, csak a mi működési területünkön, nagyjából egy ötvenezer köbméter, amit eddig fel tudtak becsülni a kollégák. A szomszédos erdőgazdaság az Északerdő Zrt.-t még súlyosabban érintette ez az időjárási jelenség. Ott ennek a mennyiségnek a dupláját jelezték, az ott dolgozó szakemberek.

Miért volt ez az időjárás annyira különleges?

 • Egy tavaszi, normál időjárási viszonyok között, amikor már felázott volt a talaj, - egy megelőző kedvező időjárásnak köszönhetően, megindult a természet, kipattantak a rügyek, lomba borultak az erdők, - ekkor érkezett ez az extrém havazás. Egy nedves, nagy tömegű hótömeg érkezett meg a kifakadt fáknak a lombkoronájára, és itt változatos kárképeket okozva, az egészen idős, 100 évet meghaladó bükkös és tölgyes állományok kidőlésétől, a fiatalos állományokban mutatkozó hónyomásig, (amikor maga a csemete nem tört össze, vagy nem dőlt ki, de lefeküdt a hónyomás alatt) mutatkoznak különböző kárképek. Kidőlések, ágak leszakadása, mutatkozik a területen olyan speciális kárképek, mint a dominó szerűen kidőlő erdőállományok. (ilyenkor egy fa gyökérzete gyengülhetett meg, a nagy méretű fa a hegyoldalban elindult, a kidőlés irányába, és ledöntötte maga előtt dominószerűen az egyébként még állékony fákat)
 • 17991282_1549852735024750_14350307511306888_o.jpg

Melyek a legfontosabb feladatok?

 • Természetesen időrendi sorrendben az emberi élet mentése és a személyek kimentése az érintett területeken volt a legfontosabb feladatunk, együttműködve a katasztrófavédelem, rendőrség, közútkezelő kollégáival. Ezt követte a vagyonbiztonság, a járműveknek a kimentése. Ezt követően a közút hálózat felszabadítása, a vonalas létesítmények felszabadítása, belterületeken a kárelhárítási munkák, majd a zárt erdőtömbökben az erdei utak megtisztítása. Sajnálatos módon a szilvásváradi Szalajka-völgyet sem kerülte ki ez a káresemény. Jelentős fakidőlések történtek a völgy teljes szakaszán, az ottani infrastruktúrában komoly károkat okozva. A kollégák itt is azonnal megkezdték a kárelhárítási munkákat, ami jelenleg is zajlik. A szabadtéri múzeum komoly rekonstrukcióra fog szorulni.
 • 17991592_1177742425688176_9154408646469743921_o.jpg

Van még veszélyeztetett terület?

 • A Mátrában már nem kell számolni lezárt turistaútvonallal sem. A Bükkben, főleg az észak bükki részekben, illetve a dél Bükknek az 500-600 térszintet meghaladó térségek fölötti részeken folyamatosan dolgozunk, hogy felszabadítsuk a turistautakat. Itt az a kérésem, hogy aki ebbe a régióba szeretne kirándulni az előtte tájékozódjon, illetve figyelje a helyszínen kihelyezett, lezárást jelző vagy tájékoztató, baleset megelőzési táblákat. A hétvége közeledtével igyekszünk frissíteni az állapotjelentésünket, és kiadni egy aktuális tájékoztatást a lezárt utakról vagy a kevésbé látogatható területekről.

Milyen állapotban vannak a frissen telepített erdőrészek?

 • Ez a nagy kérdőjel. Amit említettem, hogy ez a speciális kárkép, ez a bizonyos hónyomás, ami jellemzően a fiatalos erdőknek a kárképe, ez az amire csak majd ősszel tudunk válaszolni, hiszen majd az őszi lombhullást követően fog kiderülni, hogy ezeknek az erdőknek szükséges lesz e az újratelepítése, újraerdősítése. Bízunk benne, hogy nem.

 A vadállomány, hogyan viselte ezt a kivételes időjárási helyzetet?

 • A vadállomány szempontjából inkább a vastag hótakaró jelentett egy jelentős kockázatot, a vaddisznó és muflon tekintetében már szaporulattal rendelkeztek az állományok. Ennek a szaporulatnak a néhol 1 m vastagságot is elérő hótakaró komoly veszélyforrást jelentett: felfázás, tüdőgyulladás, hólyaghurut tekintetében. Tehát a szaporulatot illetően komoly elhullásra számítunk. Nyílván a természet együtt él az ilyen jelenségekkel, a természet egy dinamikus rendszer, a vadállomány ki fogja heverni ezt a csapást, de nyílván ehhez idő fog kelleni.
 • 20120420-vaddiszno-es-kolyke-egy-keletnemet-vadasparkban3.jpg

Hol találhatunk információkat az erdők állagáról?

 • Elsősorban az EGERERDŐ Zrt facebook oldalát használjuk kommunikációs célokra, illetve a velünk kapcsolatban lévő médiumokat értesítjük az aktuális hírekről, és soros stratégiai együttműködésben vagyunk a Magyar Természetjáró Szövetséggel a mtsz.org oldalon is megtalálhatóak a legfrissebb hírek az erdőlátogatásokkal kapcsolatban.

Köszönjük a hasznos információkat!

fotók: egererdő zrt, bnpi.hu, origo.hu

 

Szólj hozzá!
Címkék: Egererdő

Kanári - szigetek, ahogy még nem láttad, és amit még nem láttál…

2017. május 03. 10:41 - ÚtonÚtfélen

Beszélgetés, Novák Richárddal - a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság oktatási referensével, - aki mindig a földrajzos szemével kutatja országok, tájak, kontinensek eddig nem látott, vagy kevésbé ismert csodáit.

Ricsi, hol jártatok?

 • 2016. decemberében, Karácsonykor jártunk a Kanári - szigeteken, amit az örök tavasz szigetének neveznek. Egy kellemes 22 fokot fogtunk ki, napsütéssel. Közvetlen járattal tettük meg, ha jól "tévedek", a kb. 3600 km távolságot.
 • tenerife-sanandres2.jpg

Két szigeten jártatok, melyek ezek?

 • Valóban, két szigeten jártunk, az első Fuerteventura. Aki kicsit tud spanyolul, az tudja, hogy a vento szelet, a fuerte erőset jelent, tehát erős szél igazából a sziget neve. És ez valóban így van, egy folyamatos 40 - 50 km/órás szelet tapasztaltunk mi is. Az egyik olyan sziget, amely nagyon közel van Afrikához, mint ahogy a másik sziget Lanzarote. A két legkeletibb szigete a Kanári-szigeteknek. Fuenteventurára inkább családok érkeznek, van egy nagyon szép dűnesor, szép homokos tengerpart, jól lehet a D-vitamint gyűjteni, és a szörfösök is kedvelik a partot.
 • isla-de-los-lobos-fuerteventura.jpg

Mitől más Lanzarote, mint Fuerteventura?

 • 180 évvel ezelőtt ott még volt egy működő vulkán. Napjainkban is van még aktivitás. Nagyon sok megszilárdult bazalt lávát lehet megfigyelni, mint pl. az itthoni bazalt orgonák, Salgótarján környékén, vagy a Balaton felvidéken. Nem tudtam meghazudtolni magamat, mivel mégiscsak földrajzos vagyok, ezért a természeti látnivalók azok, amiket kifejezetten kerestem. De ezért is mennek sokan a szigetekre, mert ha egy 5 csillagos szállodában szeretnénk lenni, azt bárhol megtehetjük, azért nem kell a Kanári szigetekre utazni.

 Miért nem lehet szabad sétát tenni a Nemzeti Park területén?

 • A Nemzeti Park védettsége miatt, túlfoglaltság van, 4 millió látogatója van a parknak évente. De körbeviszik az embereket a lávamezőn, csak a kiépített aszfaltcsíkon. Viszont nem lehet kiszállni az autóból, még fotózni sem.
 • lanzarote-timanfaya.jpg

Honnan ered a kanári név?

 • A Kanári szigetekről mindenkinek a madár jut az eszébe, pedig úgy tartják, hogy soha nem is voltak itt madarak :) Latinul a canis, kutyát jelent. A monda szerint, amikor a spanyol hódítók megérkeztek, akkor az itt élő kutyafajtákkal találkoztak. Innen a név…

Mennyire érezhető a két szigeten a mediterrán életérzés?

 • Ha valaki itt szeretne szórakozni, annak nem ez a két sziget ajánlott. Itt kis városok, kis falvak vannak. Nem láttunk szórakozó helyeket, de pl. nagyon sok családi vendéglő van, jókat lehetett vacsorázni.

Hogyan közlekedtetek a szigetek között?

 • Van kompjárat a szigetek között, ami amúgy nagyon drága. Arra vannak kitalálva a helyi viszonyok, hogy ha megérkezik a turista, akkor felveszi az autót, bejárja a szigetet, a kalandosabb helyeket, aztán leadja az autót, és megy haza repülővel. Mivel sok autókölcsönző cég van, ezért mindenki nézze meg mit ír alá…
 • lapalma-taburiente.jpg

Mi a következő úti cél?

 • Nyárra van betervezve egy viszonylag nagyobb lélegzetű dolog. Észak-Amerika...
 • fotók: kanariszigetek.hu

Mentés

Mentés

Szólj hozzá!
Címkék: Kanári

Száguldás, Alpok szerelem, száguldás...

2017. május 02. 13:48 - ÚtonÚtfélen

Mura-menti kerékpárút tavasszal

Bor- fürdő - kulináris élmény - kultúra egy helyen, a Mura-menti kerékpárút településein. Egy igazi kultúrsokk, ha rászánjátok magatokat és tekertek egy nagyot az Alpok gyönyörű hegyei között.

4724_c_steiermark_tourismus_broenner.jpeg

A Mura-menti kerékpárút régióin és településein átkerekezve, különleges „varázslatban” lehet részetek. Történelmi városok, nemzeti parkok, természetvédelmi területek, vagy épp a Natura 2000 európai programban szereplő védett területek, vadregényes tájak várják a biciklizés szerelmeseit. És ha mindez nem lenne elég, akkor a beiktatott megállók során számos kulináris és Stájerországhoz méltóan, kulturális élmények sora vár rátok.

2592_eierschwammerl.jpeg

A Mura-menti kerékpárút csúcspontja „az arany középút” kifejezés valódi értelmében: Graz, amely Európa 2003-as kulturális fővárosa, az UNESCO világörökségi listáján szereplő óvárosával és az Eggenberg kastéllyal mindenki számára kötelező látnivaló. A középkortól a 21. századig, számos építészeti korszak remeke képviselteti magát, és a kulináris palettáról se feledkezünk meg, hisz a sztárkonyháktól a házias ételekig olyan sokszínűséggel találkozhattok, hogy kedvetek se lesz tovább indulni.

a07_schloss_eggenberg_umj_jare.jpeg

Az egykori kereskedelmi úton, többféle ütemben, szakaszban gurulhattok végig, egészen a borvidékeiről és fürdőhelyeiről ismert osztrák-szlovén-magyar hármas határig. A következő szakaszok csupán javaslatok, csak tipp hogy a látvány és az élmény garantált legyen. Viszont használjátok a jól bevált térképeket, például az Esterbauer kiadó gondozásában megjelent „Mur-Radweg” (Mura kerékpárút) kerékpáros útikalauzt. S ha belevágtok, akár útközben vagy az út után, mindenképp jelentkezzetek, várjuk az élménybeszámolót!

 murradweg.jpg

 

Nézzük, hogyan érdemes, és mit mondanak a tapasztalt kerékpárosok:

1.nap: Egyéni kiutazás Bad Radkersburg-ba.

A gépkocsik leparkolása után (ingyenes parkoló a termál fürdő közelében), továbbutazás kerékpáros transzferbusszal St. Michael-be, amelynek közelében a Mura folyó ered. A transzferbusz zárt kerékpárszállító utánfutóval rendelkezik. Szállás St. Michael-ben, vagy környékén.

2.nap: Kerékpártúra St. Michael – Murau (kb. 55km)

Az útvonal legvadregényesebb szakasza az első, a Mura még csak keskeny, tiszta vizű kis patak, fenyvesekben és tisztásokon át kanyarog, jelentős eséssel. Tamsweg érintésével, jó minőségű kerékpár-, és erdei utakon, rövidebb emelkedőkkel tarkítva érkezünk Murau-ba.

3.nap: Murau – Judenburg (környéke) kb. 65km)
Az Alacsony Tauern lábainál, a szűk Mura-völgyben folytatódik az út, aránylag kevés települést érintve folytatódik az út. Egy-egy rövidebb emelkedős részt még ezen a napon is abszolválni kell, de összességében jól kerékpározható, változatos. A szakasz felénél túl fekszik Judenburg, szemrevaló, szép fekvésű város.

4.nap: Judenburg - Bruck an der Mur/Oberaich kb. 60km
Javában tart még a hegyvidéki szakasz, az alpesi környezet, szép panorámájú, lejtős kerékpárutakon közelít az útvonal a lankásabb, Graz közeli régió felé.

5.nap: Bruck an der Mur/Oberaich - Graz kb. 60km

6.nap: Graz - Mureck kb. 65km
Graz után a stájer dombvidék következik, a termálfürdők és kiváló borok vidékén kanyarog a bicikliút , könnyen biciklizhető, élvezetes haladást tesz lehetővé, sok megállási lehetőséggel, étkezés, borkóstolás, stb..

7.nap: Mureck - Bad Radkersburg kb. 25km. Elutazás.
A hazautazás előtti utolsó szakasz szándékosan ilyen rövid, hogy jusson idő és energia Radkersburgra ill az utazásra.

Jó tekerést ;)

f.: http://www.bikeholidays.hu

f.: https://www.steiermark.com

Szólj hozzá!
Címkék: Alpok

Tour de Tisza-tó

2017. május 02. 10:13 - ÚtonÚtfélen

Magyarország második legnagyobb tavának megkerülése

2017.május 6-án 10. alkalommal kerül megrendezésre az intersport Tour de Tisza-tó. Magyarország egyik legnépszerűbb sporteseményén országúti kerékpárral, mountainbike-kal, de akár görkorcsolyával is lehet teljesíteni a kijelölt távokat. Habitusodnak megfelelően, választhatsz a 15 km túra, a 65 km kerékpározás, az 57 km görkorcsolya, vagy a 65 km bringathlon (kerékpár és futás) között.

Időpont: 2017. május 6. (szombat) 10.00

Helyszín: Tiszafüred, halas tér (a versenyközpont helyszíne is).

További részletek:

http://www.futanet.hu/cikk/10-intersport-tour-de-tisza-to

tour-de-tisza-to.jpg

Mentés

Mentés

Szólj hozzá!
Címkék: tisza-tó