A francia vidék titkainak nyomában
2018. február 08. írta: ÚtonÚtfélen

A francia vidék titkainak nyomában

Egy francia tartomány Auvergne és egy kis francia város Le Puy-en-Velay, amely már a X. század óta lenyűgözi az itt élőket és erre utazókat. Vulkánok, sajtok, zarándokhelyek birodalma, ahol a természet szerelmesei, a kulináris élményekért rajongók, a történelmet szeretők és a lelki megújulást keresők mind megtalálják a rejtett a kincseket.

carsacconne.PNG

Franciaország ismertebb vidékei Lyon, Toulouse vagy Párizs mellett Auvergne tartomány kevesebb figyelemhez jut, pedig igazán fantasztikus adottságokkal rendelkezik. Dús füvű legelők, szántóföldek és az érintetlen természeti környezet mellett az ételek, a gasztronómia is igen nagy jelentőséggel bírnak ezen a tájegységen. Például tudtátok, hogy az egyik különleges helyi alapanyag az eredetvédett, zöld színű „Puy-lencse”, amit természetesen itthon nagyon nehezen és borsos áron lehet beszerezni. Ezen felül itt a pékségek és cukrászdák birodalmába csöppenünk, így ha meg akarjuk ízlelni az igazi francia croissant-ok, kalácsok, baguette-ek ízét, mindenképp térjünk be a hozzánk legközelebbi vendéglátó egységbe.

bagett.PNG

De, hogy mitől lesz még különleges ez a környék? Ha jobban beleássuk magunkat a földtörténeti lexikonba, akkor megtudhatjuk, hogy Le Puy-en-Velay és környéke az alvó vulkánok földje - a tűzhányókat Puy-nek nevezik -, ahol csupán 7-8 ezer évvel ezelőtt szűnt meg a vulkáni tevékenység, és a kiömlött magma számtalan különleges természeti formát alkotott. Nem meglepő tehát, hogy a Saint-Michel d’Aiguilhe kápolna és az óriási Franciaország nagyasszonya szobor is egy meredek vulkáni hegy csúcsán áll ma. Hasonló, vulkáni szikla tetejére épített kápolna és Mária-szobor magasodik a közeli, Murat település fölé is. A várost azonban elsősorban nem a vulkáni örökség miatt keresik fel a középkor óta tízezrek.

le_puy_6.PNG

Le Puy-en-Velay jelentős vallási központ, ugyanis a négy Franciaországban futó Szent Jakab-zarándokút közül az innen induló a legnépszerűbb. A „Via Podiensis” kezdőpontja egy dombtetőn álló, vulkáni kőből épült katedrálistól kezdődik, amelynek évszázados lépcsőin lefelé lépkedve indulhatnak útnak évszázadok óta a zarándokok Szent Jakab nyomait követve.

le_puy_4.PNG

A kápolnák és templomok mellett várak és kastélyok is szép számmal akadnak Auvergne tartományban. Tournemire faluban áll például az Anjony család kastélya, ami inkább erőd, mint palota. A település hivatalosan is „Franciaország legszebb falvai” közé tartozik. A vár különlegessége, hogy ugyanaz a család birtokolja, amely évszázadokkal ezelőtt építtette. Mivel a vastag kőfalakat télen lehetetlen kifűteni, az Anjony család nyári rezidenciának használja az erődöt.

tournemire_3.PNG

Az Auvergne-i Vulkánok Nemzeti Parkjában tett utunk során talán kár lenne kihagyni a Clermont-Ferrand fölött magasadó Puy de Dome-t, amely 1465 méteres. Clermont-Ferrandban pedig a vulkáni kőzetből épített bazilika az UNESCO világörökségi listáján is szerepel, így ez a gótikus katedrális csodás látvány nyújt a keskeny utcákból nyíló, gazdagságot sugárzó palotaudvarok és szintén lávakőből épült szökőkutak mellett.

25256578808_740cdc241d_z.jpg

Clermont-Ferrandban ezen kívül megtekinthetjük a legfőbb modernkori nevezetességet, a Michelin-gyárat, amelynek történetével egy modern interaktív látogatóközpontban ismerkedhetünk meg az üzem szomszédságában. Megtudhatjuk, hogyan lett a bicikligumikat gyártó kisvállalkozásból a világ egyik legjelentősebb autógumigyártója. Láthatunk tesztautót és régi kerékpárt, de megismerhetjük a Michelin térképek és útikönyvek történetét is.

33734452746_57e02e826b_z.jpg

Már ez az egy francia tartomány is mennyi csodás dologgal kápráztatja el az utazókat. Szinte nem lehet betelni a friss hegyi levegővel, az édes ízekkel. És ha még fokozni akarjuk az élményt, érdemes ellátogatni a Salins határában található vízeséshez, amely ideális végpontja lehet a túrának.

Írta: Dankó Zsuzska-ÚtonésÚtfélen

sanctuaire_de_saint_joseph_la_puy.PNG

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://utonesutfelen.blog.hu/api/trackback/id/tr3813645794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2018.02.09. 17:24:15

Auvergne csak itthon ismeretlen. Amúgy Auvergne de még inkább Dordogne önmagában is sokkal több turisztikai lehetőséggel bír mint egész Magyarország.

Ráadásul a fő aduja, hogy az épített környezet is mesebeli. Minden település stílusos és egységes arculatot hord (ami ráadásul településenként más).

Renegeget lehetne tőlük tanulni.

A meredek az, hogy míg Dordogne (illetve Périgord) önmagában is nagyon sokszínű, szinte nincs olyan része Franciországnak ami ne tartogatna valami látványosan egyedi és nagyon minőségi élményt. A Vogézek, Elzász, Loire vagy Provence megint teljesen más élmény.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2018.02.11. 12:55:07

Talán Auvergne-ban ettem a legfinomabbakat Franciaországban.
süti beállítások módosítása