Top 50 látnivaló a Kisalföldön
2018. január 10. írta: ÚtonÚtfélen

Top 50 látnivaló a Kisalföldön

Talán nem vagyok egyedül, ha azt mondom, hogy a nagy digitális forradalom ellenére még mindig nagyon szeretem a könyvek ropogósságát, a frissen nyomtatott kiadványok nyomdafesték illatát. Most hoztam nektek egy izgalmas témát, ugyanis találtam egy hiánypótló turisztikai kiadványt, ami mondandójával és színes képeivel interaktív beszélgetésre sarkallt a könyv felelős szerkesztőjével.

10136_top50_1.jpg

A Győr-Moson-Sopron megyei Kisalföld napilap gondozásában hiánypótló turisztikai kiadvány jelent meg 2017 októberében, Top 50 látnivaló a Kisalföldön címmel. A kiadvány felelős szerkesztőjét, Kaprinyák Nikolettet kérdezem, hogy hogyan született meg a gondolat a turisztikai kiadvány elkészítéséről?

2017 elején keresett meg a Kisalföld akkori főszerkesztője, Nyerges Csaba. Az ő fejéből pattant ki az ötlet, hogy itt a megyében szükség lenne egy hiánypótló turisztikai kiadványra, ami azonban túlszárnyalta az elképzeléseinket és könyv lett belőle.

img_20171127_082639.jpg

Milyen koncepció alapján állt össze a könyv?

A könyv elsősorban Győr-Moson-Sopron megye régióit mutatja be. Győrt és környékét, a Mosoni régiót és a Szigetközt, a Rábaközt és a Hanságot, valamint Sopron várost és környékét jártuk végig a kollégáimmal. A főbb szempont az volt, hogy az ismert és mindenki által kedvelt látnivalók mellett olyan helyeket is bemutassunk, amelyek kevésbé ismertek a helyiek és a látogatók számára is. Így a megye és a Kisalföld négy nagy turisztikai attrakciója mellett, a fertődi Esterházy-kastély, Győr barokk belvárosa, Sopron belváros illetve a Pannonhalmi Főapátság mellett kisebb települések, akár 700 fős falvak is szerepet kaptak.

esterhazy_fertod_1.jpg

Melyek ezek a kevésbé ismert települések?

Nehéz kiemelni egy vagy két különleges látnivalót. Az épített örökség mellett próbáltunk nagy hangsúlyt fektetni a természeti látnivalókra is.

img_20171125_140502.jpg

A Bakonytól a Kisalföldig húzódik a megye, így a Bakonyban pl. a Cuha-völgyét és a Cuha patak melletti kirándulóhelyeket kutattuk fel, de a Csallóköz és a Szigetköz is rengeteg kirándulóhellyel rendelkezik. Az épített örökségek közül érdemes megemlíteni a Rábca partján található Abda települést, amiről kevesen tudják, hogy itt lőtték le és tették tömegsírba Radnóti Miklóst. De akár említhetném Táp községet is, ahol rendkívüli módon egy egész sornyi kis parasztház, zsellérház maradt fenn, amely a 18-19. században épült és ez szinte példa nélküli Magyarországon. Természetesen kihagyhatatlan a kastélyok és különleges templomok sora is. Sopron és környéke nagyon gazdag birtokokban. Itt a Széchenyiek és az Esterházyak éltek évszázadokon keresztül. Érdemes kiemelni a nagycenki Széchenyi-kastélyt, ahol múzeum őrzi a család emlékét. De akár mondhatnám a mindenki által kedvelt fertődi Esterházy-kastélyt, amelyről bátran mondhatom, hogy hazánk legszebb kastélya és birtoka. De bemutatunk belvárosi, egykori nemesi családok lakhelyéül szolgáló épületeket, amelyek szintén megérnek egy sétát akár Győr, akár Sopron belvárosában.

img_5750.jpg

Milyen természeti kincseket mutat meg és mutat be a Top 50 látnivaló a Kisalföldön kiadvány?

Győr környékén mindenképpen kiemelném a Pannonhalmi vagy Sokorói dombság területét, amely kedvelt kirándulóhelye a környékbelieknek is. Ha egyet kellene kiemelnem, ami a szívem csücske, akkor az nyúli Kökörcsin-körút lenne. Nyúl egy szőlőtermő vidéken található. A város vezetése létrehozott egy turista utat a település mentén táblákkal és információs pontokkal. Ezt bárki bejárhatja úgy, hogy közben megismeri magát Nyúlt és a környező dombokat, erdőket illetve boros pincéket.

Képekkel illusztrált kiadványról van szó. Nézzünk a kulisszák mögé, hogy milyen kihívásokkal kellett megvívni a munka során?

Fontosnak tartottuk, hogy minden egyes helyszínt bejárjunk és ezáltal hitelesen tudjuk bemutatni az olvasóknak azt amiről írunk. Három szerzőtársammal és a fotós kollégákkal jártuk végig a megyét és képeket is készítettünk minden helyről. Nagyon sok kalandban volt részünk. Pl. Felpécen az ősborókást a polgármester úr segítségével fedeztük fel. Ott útközben defektet kapott az autónk, amit a mai napig emlegetünk, de megérte, mert csodálatos helyet fedeztünk fel. De említhetném a Hanság területén a Hany Istók tanösvény bejárását, ami szintén nagyon izgalmasra sikerült. Egy bivaly rezervátum is található ezen a vidéken. Úgy gondoltuk, hogy érdemes megörökíteni. Olyan közel merészkedtünk a bivalyokhoz, amennyire csak lehetett. Mondhatnám farkasszemet néztünk az állatokkal. Remek képeket készítettünk.

img_2943.jpg

Hogyan segíti a kiadvány az utazástervezést?

A könyvet úgy írtuk, hogy élmény alapú legyen. A szerző szemével mutatjuk be az adott helyet, szubjektív módon. De természetesen elengedhetetlen, hogy fontos információk, útvonalak elérhetőségek is megjelenjenek a könyvben. Az általános leírás mellett a lapok oldalán színes csíkokon tüntetjük fel az érdekességeket és a hasznos információkat, webcímeket.

Az épített örökségek hadát találjuk a megyében, a kiadvány melyeket gyűjtötte össze?

A legfontosabb a Pannonhalmi Főapátság épülete, amely nem csak az apátságot és a monostort foglalja magába, hanem a templom és a gimnázium mellett arborétum, gyógynövénykert, borászat, múzeumi tárlatok is megtekinthetőek. De kisebb templomok is helyet is kaptak a kiadványban.

img_20171125_141237.jpg

Érdemes megemlíteni az Osliban található Mosolygó Szűz Anya kegyhelyét, de a szanyi három tornyú templomot is érdemes felkeresni. Az ország egyik leghíresebb egyházi épülete a lébényi Szent Jakab templom, ami az Árpád-korból származik. Nagyon fontos szerepet tölt be a híres Szent Jakab zarándokútra indulók számára, hisz a Szent Jakab zarándokút magyarországi szakaszának utolsó megállója. Innen folytatódik tovább a zarándokok útja Ausztrián keresztül, Santiago de Compostelába.

Kikkel működtek együtt a gyűjtés során?

Top 50 látnivalóról beszélünk, de természetesen ez nem 50 települést jelent. Mégis nagyon sok település és annak polgármestere segítségünkre volt. Ezen felül pedig a Fertő-Hanság Nemzeti Park munkatársai vagy a Kisalföldi Erdőgazdaság kollégái álltak a rendelkezésünkre. Minden segítséget megadtak ahhoz, hogy ez a kiadvány nagyon tartalmas és hiteles információkkal tűzdelt legyen.

img_20171125_113438.jpg

A könyvben egy fejezet csak arról szól, hogy Győr belvárosában milyen különleges idegenvezetői túrák és séták érhetők el, így a Gyere Győrbe! csapatával is együtt dolgoztunk. Érdekesség, hogy csak Győrben érhető el az Angyalséta című városi program, amely a Gyere Győrbe! csapatával és Csabayné Pintér Éva irányításával és idegenvezetésével fedezi fel a különleges győri barokk belvárost.

img_20171125_114835.jpg

Hol érhető el a kiadvány?

A Top 50 látnivaló a Kisalföldön kiadvány elérhető személyesen a győri Kisalföld napilap szerkesztőségében, ezen kívül online megrendelhető a www.top50.kisalfold.hu oldalon, ahol egy nyomtatvány kitöltése szükséges, majd postázzák a kívánt címre a kiadványt.

img_20171125_145958.jpg

Fotók: ÚtonésÚtfélen, Kisalföld, Kaprinyák Nikolett

Riportot készítette: Dankó Zsuzska-ÚtonésÚtfélen

Riportalany: Kaprinyák Nikolett újságíró, a Mert utazni jó utazni érdemes bloggere

A bejegyzés trackback címe:

https://utonesutfelen.blog.hu/api/trackback/id/tr1413564557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása