1552 - Eger
2017. augusztus 17. írta: ÚtonÚtfélen

1552 - Eger

Ötven éve kezdődött az Egri Csillagok forgatása Mohorán. A film, a helyszínek, a színészek, és maga a történet Mohorától, Egeren keresztül egészen a Fekete-tengerig kalauzolja a nézőket, miközben engedi, hogy gyermekkorunk meghatározó regényének részletei élesen megelevenedjenek szemünk előtt.

azegrivarkicsinyitettmasa-768x494.jpg

Mohora

Miért pont Mohora? Talán sokan feltették a kérdést, de könnyen megérthető, ha látogatást teszünk a Balassagyarmattól 10 kilométerre, a Cserhát hegységben, a Feketevíz patak völgyében fekvő településre. Az Ipoly-térség őskori kultúrák őrzője, az emberiség történetének legrégibb időszakából számos tárgyi emléket tártak fel. Az egykori Beniczky-birtokon, mohorai cserép, csont-, szén-, kődarabok mellett a jellegzetes pattintgatott kovapengéket találtak. De előkerültek itt kelta urnák, illetve római kori pénz is. Sőt a falu legendájában szerepel az is, hogy a honfoglaló magyarokkal együtt érkező Volga vidéki izmaeliták alapították a települést. Valami megmagyarázhatatlan atmoszféra uralkodik itt. A 19. század híres „úrilakjai” is sorra sorakoznak itt, mint a Farkas Pál háza, a Mauks-kúria, a Rakovszky és Tolnay-ház, a Schindler-lak, a gróf Vay Gáborné várkastélyszerű udvarháza.A mai patika épületében lakott Mauks Mátyás földbirtokos és főszolgabíró, akinek lányát, Mauks Ilonát, Mikszáth Kálmán regényes házasságkötésük után újra feleségül vette, majd elvált tőle, hogy két év múlva, most már sikeres „lánykéréssel”, újabb esküvővel beírja magát cselekedete a világirodalomban. (Biztosan romantikusnak számított akkor ez a kálvária).

46384810.jpg

A Mauks-házzal szemben találjuk, az egykori Tolnay-kúriát, amelyben a modern magyar színjátszás egyik legeredetibb egyénisége, a kitűnő színművésznő, Tolnay Klári élt, nevelkedett. Ma a falu kultúrházaként funkcionál, de számos emléket őriznek, ami természetesen megtekinthető.

Műemléki szempontból talán legjelentősebb, a híres Vay-Zichy kastély. A 18. században épített kúria és kastély egyike a vidéki magyar kastély-építkezés legérdekesebb, legkülönösebb példáinak. A leglátványosabban őrzi a barokk korszak jellemző divatjának elemeit, az oszmán építészet motívumait. Például, a félholdat tartó, hagyma alakú tornyai messziről úgy látszanak, mintha egy órás hívogatna hatalmas turbánjával, hogy „gyertek, térjetek be hozzánk”.

mohora_31.jpg

Gárdonyi Géza – Egri Csillagok

Ötven évvel ezelőtt, 1967 nyarán kezdődhetett el az a munka, amellyel Várkonyi Zoltán rendező örökre bevéste nevét, tehetségét a filmtörténelembe. Gárdonyi Géza, Egri Csillagok című regényéből készült film akkor – és még a mai szemmel is – szuperprodukciónak számító alkotás. A közel másfél éven át készülő film, a kor legjobb színészeivel, kaszkadőreivel és filmtechnikájával készült el.

egri2.jpg

Bulgáriától a Balatonig

2017.augusztus 14.-én megemlékezést tartottak Mohorán. Az ünnepet a Dobó István Vármúzeum, illetve az Egri Vitézlő Oskola nyitotta meg, a szokásos 15 óra 52 perces díszlövéssel Mohorán, az emlékház kertjében. Az egykori színészek közül jelen volt, a Vicuskát alakító Venczel Vera, az egykori Bornemissza Gergely Kovács István és Török Jancsi megszemélyesítője, Benkő Péter, valamint a film akkori rendezőasszisztense Ordódy György rendező. A film bizonyos jeleneteit, Bulgáriában vették fel, de sajnálatos balesetek miatt a film egy része megsérült a laborban, ezért az egyes részleteket a Balatonnál újra forgatták. A Bulgáriai forgatás sem volt az izgalmaktól mentes, hiszen aznap, amikor haza indultak volna, kitört az 1968-as prágai forradalom és az egész szocialista tábort mozgósították, a Fekete-tengeren reggelre hadihajók százai sorakoztak, a színészek pedig csak egy katonai különrepülővel tudtak csak hazajönni. A megemlékezésen Vicuska, azaz Venczel Vera osztott meg különböző történeteket, a forgatással kapcsolatban. Talán nem is gondolnánk, hogy azt a jelenetet, amiben Vica és Gergely egymással vívtak a film kulcsjelenetében, azt Várkonyi Zoltán nem engedte újraforgatni, csak annyit mondott: „ugorjatok egymásnak!”. Egy másik érdekesség, hogy annak idején úgy lettek ők az Egri Csillagok főszereplői, hogy Várkonyi a Magyar Ifjúság című hetilapban egy felhívást tett közzé, tehát az olvasókkal szavaztatta meg, hogy kit látnának szívesen a film szerelmespárjaként? „98 százalékos aránnyal választottak bennünket…” – mondta nagy büszkeséggel Kovács István. f. :Média Eger Kft.

ecsi10.jpg

A film 50 éves jubileumi ünnepségét Eger szervezi majd, amiről természetesen nem hiányozhat az Egri Csillag és az Egri Bikavér sem ;)

Forrás és fotó: Ebner Béla, mohora.hu, szinhaz.org, Minden,ami Eger; mapio.net

A bejegyzés trackback címe:

https://utonesutfelen.blog.hu/api/trackback/id/tr5912757684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása