TOP 5 csillagles Magyarországon
2017. augusztus 08. írta: ÚtonÚtfélen

TOP 5 csillagles Magyarországon

Augusztusi hullócsillagok

Augusztusi hullócsillagok… Már az ókori görög és római hitvilágban is nagy jelentőséget kaptak, mert a mondák szerint a földet teszik termékennyé az Istenek csillagai. A legismertebb legenda mégis az, hogy a máglyahalált halt Szent Lőrinc mennyből visszahulló könnyei ezek az augusztusban igen fényes meteorrajok. Ami biztos, hogy a Perseus csillagkép irányából érkeznek, ezért hívják őket Perseidáknak, Perseus fiainak.

photographer-1674177_960_720.jpg

Felsőtárkány - Bükki Nemzeti Park

A Nemzetközi Csillagoségbolt Szövetség a „nemzetközi csillagoségbolt-park” címek létrehozásával és adományozásával, olyan területeket tüntet ki, ahol mesterséges fényektől mentesen csodálhatjuk meg a csillagos égboltot. Hazánk három Csillagparkkal büszkélkedhet, ezek közül a legfiatalabb a Bükki Nemzeti Park területén található. A természet és az Univerzum szerelmesei számos éjszakai programon vehetnek részt szinte egész évben, amely során a kíváncsi szemek elé tárul az égbolt minden kincsével. A nyári, augusztusi időszakban, néhány ponton a mesterséges fények hiánya, és az alacsony szintű fényszennyezés miatt a csillagos égbolt olyan részleteit is láthatjuk szabad szemmel, amelyeket máshonnan lehetetlen megfigyelni. Felsőtárkányban az augusztusi hullócsillagokat fényszennyezés-mentes természeti környezetben, kényelmes tábori ágyakról, távcsöves bemutató mellett tekinthetik meg látogatók.

Időpont: 2017. augusztus 12, szombat, 20:00 – 24.00

Helyszín: Felsőtárkány

Programvezető: Novák Richárd, tel.: 30/277-4970, e-mail: novakr@bnpi.hu

Találkozás: Felsőtárkány, Nyugati Kapu Látogatóközpont

Ingyenes program, azonban regisztráció szükséges!

hellada-1637434_960_720.jpg

Bükk 900 feletti csúcsain

A kijelölt pontokon kívül, számos „jó hely” van még, ahol a város távoli fényeitől, közel érezhetjük magunkat az éghez. A Bükkben 1977-ben létrejött az ország első hegyvidéki Nemzeti Parkja, amelynek számos ökológia, geológiai értékét a Bükk-fennsíkon át, a Szalajka-völgy és Lillafüreden keresztül, számos helyen megcsodálhatjuk. Az egyik legkevésbé fényszennyezett települése a Bükknek Répáshuta, Bükkszentkereszt, Felsőtárkány, Szarvaskő. Az itt elénk táruló éjszakai égbolt, bármelyik település határában, fantasztikus élményt nyújt. A kijelölt turista utakon haladva érhetjük el Három-kő, Őr-kő és Tar-kő kilátópontjait. Érdemes lehet éjszakai túrával egybekötni a napközbeni kirándulásokat, hisz a magaslatokon, sötétedés után szintén tisztán láthatjuk az eget, és az elvonuló Perseidák meteorrajait.

repashuta.jpg

Hortobágy - Hortobágyi Nemzeti Park

A hazai puszták királya, a Hortobágy, éjszaka is elvarázsolja az embert. Itt nincs olyan zavaró tényező, ami megakadályozná, hogy az éjszakai égboltot kémlelve, rendkívüli látványban legyen részünk. A Perseida meteorraj érkezését várva, a Nemzeti Park munkatársai vezetett túra keretén belül a látogatókat a Tornyi-dombi szürke marha gulya szálláshelyére is elvezetik, bemutatva a puszta állatát és éjszakai életét. Ezt követően pedig a gyepre, pokrócra leheveredve figyelhető meg a csillageső.

Időpont: 2017. augusztus 12. Találkozás:18.30 óra

Helyszín: Pusztai Állatpark parkoló

A programra előzetes bejelentkezés szükséges!

Bejelentkezés, információ: e-mail: turizmus@hnp.hu

Ropolyi tó - Zselici Tájvédelmi Körzet

A Kaposvártól délre fekvő Zselici Tájvédelmi Körzet, Európában elsőként kapta meg a "nemzetközi csillagoségbolt-park" címet. Zselic ebből a szempontból, olyan mint egy királynő, fantasztikus égi látványt nyújt. A Rapolyi -tó partján, vagy a csillagvizsgáló és a Hotel Kardosfa közötti tisztáson letelepedve a fűbe, csodás látvánnyal lehetünk gazdagabbak augusztusban.

Időpontok: 2017. augusztus 11 és augusztus 19.

Helyszín: A Rapolyi tó, a fűrész gyakorló pályák melett

Jelentkezni az alábbi elérhetőségeken lehet: Telefon: +36 82-505-180 Mobil: +36 30-1907-360 E-mail: info@zselicicsillagpark.hu

Marcali-Gyótapuszta - Duna-Dráva Nemzeti Park

A rendkívül alacsony fényszennyezettségű Boronka-melléki Tájvédelmi Körzetben, a ritka településhálózatnak köszönhetően az éjszakai égbolt természetes látványát a közvilágítás fényei szinte egyáltalán nem zavarják meg. Ebben az évben szinte egész napos programra hívják az érdeklődőket, amely során a Boronka-melléki Tájvédelmi Körzet északi részét egy könnyed túra során mutatják be a látogatóknak, majd este egy tisztásra letelepedve lehet kémlelni a hullócsillagokat. A szakvezetett túra során, csillagász szakember segít eligazodni az égbolton.

Időpont: 2017. augusztus 12.

Helyszín: Marcali-Gyótapuszta

Találkozás: 19.30 óra (gyülekező: 19.00 óra) Túra hossza, időtartama: 5-6 km, 3-4 óra Részvételi díj: 1000 Ft/fő

Jelentkezés szükséges! E-mail: komlos@ddnp.kvvm.hu, evahorvath@ddnp.kvvm.hu.

moonlight-1603270_960_720.jpg

„A megfigyelés fő feltétele a tiszta ég. Ha felhős az ég, akár ha csak vékony felhőzet lesz felettünk, már sokkal kevesebbet látunk a csillaghullásból. A csillaghullás nem tűzijáték, más élmény. A csillaghullás-les, a meteorok észlelése hosszú program, ezért célszerű kényelmes, hátradönthető támlájú székeket vagy plédeket, polifoamot az autóba bekészíteni. Esetleg némi enni-, és innivalóról is célszerű gondoskodni.” f.: zselicicsillagpark

 

A bejegyzés trackback címe:

https://utonesutfelen.blog.hu/api/trackback/id/tr6512728066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása